Гешев отвори дело на Жан Виденов... Бил опасен за "атлантическия избор" и демокрацията...

Дело за държавна измяна и готвене на преврат е образувано срещу Жан Виденов и още няколко лидери на "Ляв съюз за чиста и свята република" (17), съобщиха от Главна прокуратура.

"Девети"  от Добри Божилов

Причина е програмата на партията, която включва излизане от НАТО и ЕС, и преразглеждане на резултатите от приватизация, концесии, сделки, и всички други ограбвания на България.

"Действията на г-н Виденов са опасни за държавата, и за нашите съюзници. Ние сме приели ценностите на демокрацията и атлантизма, и всякакви други идеи са забранени. Прокуратурата няма да позволи подобни провокации", се казва в изявление на Иван Гешев по въпроса.

Сега главният прокурор ще внесе в ЦИК искане за сваляне на имунитета на Виденов, какъвто той има като кандидат-депутат. След това ще бъде предложено задържането му под стража.

Припомняме, при обявяването на кампанията, Виденов нарече практически всички останали партии "майцепродавци", и ги обяви за продукт на Перестройката. Обяви и, че е готов да воюва за България "с оръжие в ръка".

Първоначално никой не му обърна внимание, но в момента неофициално социолози твърдят, че той не се бори за 4%, а за третото място. Някъде между 13 и 15% е. И продължава нагоре. С това става опасен, защото БСП е на 17%, а ГЕРБ и ИТН са около 20%. Теоретично, при изригване на изборна вълна, Виденов може да ги доближи опасно.

"Комунизмът никога няма да се върне, нито ще пристанем на Русия, от която само зло сме видели. Прокуратурата ще арестува всеки, който помисли друго. С червената чума е свършено", коментира още Гешев.

Не е изключено обаче Виденов да получи и нова инжекция избиратели, след един от гафовете на служебното правителство - да обяви, че ще форсира влизането в Еврозоната. Това би било финалното заробване на страната ни, а Виденов е основната сила, която се противопоставя.

Засега от Левия съюз няма коментар на делото.


Г.Н.

(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)