Виктор Орбан: Нашата задача е да отгледаме децата си като „Хомо Христианус“


 Откривайки ново средно училище, управлявано от Реформаторската църква в Будапеща, премиерът Виктор Орбан каза, че училищата са от основно значение за ценностите, около които децата трябва да организират живота си, как да са свързани със семейството си, с чувството си за принадлежност към Унгария и с пола си, цитира думите му унгарското англоезично издание Hungary Today.


„Не можем да избегнем въпроса ... какви ценности трябва да ръководят нашите деца и техния подход към семейството, националността им, дори собствения им пол“, каза Орбан на събитието, проведено в Реформаторското основно училище и гимназия в 22-ри район на унгарската столица.
Позовавайки се на известния свещеник на Реформаторската църква Ендре Гьокеси, Орбан каза, че християнската свобода ни е „дадена да ... отглеждаме деца като Хомо Христианус“, отдадени на тяхната вяра, семейство, нация и своите ближни.


По време на празнична литургия премиерът заяви, че държавното финансиране на управляваните от църквите училища носи дивиденти по отношение на „образованието и културата на всички унгарци, както и грижите за семействата, уязвимите, възрастните, бедните и болните“.

Източник: Гласове