ДАНС и НАП търсят кой рекламира при Диков и Кулезич

  НАП и ДАНС са изискали от собствениците на телевизия "Евроком" да разкрият кои са рекламодателите в предаванията на Сашо Диков - "ЕвроДикоф", на Люба Кулезич - "Честно казано" и на Владо Береану - "Седмичник с Береану". На 12 октомври НАП е отправила искане до управителя на медията Злати Златев да предаде документи и да даде писмени обяснения за приходите от изброените външни продукции в периода 1 януари 2018 - 31.12.2019 г. Предаването на Диков по "Евроком" върви от април 2018 г, а на Кулезич - от ноември с.г.
"Моля, представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, договор и дата, размер на постъпленията от реклами, плащането на рекламите - фактура и дата. Във връзка със споменатите външни продукции имате ли излъчвани рекламни спотове, спонсорство и алтернативни рекламни форми в предаванията на продуцентите, осигурени от продуцентите или постъпили целево за предаванията - излъчени в самото предаване или в други предавания, но договорени заради предаванията на продуцентите? В тази връзка, моля  представете справка, от която да е видно какви реклами са излъчвани във всяко предаване, кой е рекламодателят - име, договор и дата, размер на постъпленията от реклами, плащането на рекламите - фактура и дата, как са разпределени приходите между продуцента и изпълнителя", пише в писмото на НАП, подписано от старши инспектор Ивайло Китанов. Данните следва да се предоставят в 14-дневен срок.

Проверка в "Евроком" тече от няколко месеца, обясни пред "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. Започнала е по сигнал и се извършва по стандартната процедура. От ведомството обаче не може да посочат кога ще приключи.
Писмото на ДАНС е по-кратко. "Във връзка с извършвана проверка в ДАНС по възложена прокурорска преписка от 2020 г. моля да ни бъде предоставена информация относно дружествата - рекламодатели на "Евроком-Национална кабелна телевизия" ООД и лица, съконтрахенти по договори за предизборна реклама в местни избори 2019 г. Ако е налична информация за такива, моля да ни бъде предоставена информация за стойността на сключените договори и начина на плащане. Предвид кратките срокове на възложената прокурорска проверка, моля исканата информация да ни бъде предоставена в най-кратък срок", пише в писмото на агенцията, подписано от зам.председателя Недялко Недялков.
Пълномощникът на управителя на "Евроком" - Петьо Стайков, поясни за "Сега", че прокурорската проверка спрямо телевизията със сигурност е свързана със сигнала до прокуратурата на бившия евродепутат и ексводещ на предаване по "Евроком" Николай Бареков, подаден в края на 2019 г. След като шефовете на телевизията свалиха рубриката му от екран, Бареков сам се похвали, че е пуснал сигнал до Върховна касационна прокуратура за "незаконно финансиране" на "Евроком". "Ние не се притесняваме от това, че след като прекратихме деловите си отношения с Бареков, той ни наклевети в прокуратурата за данъчни злоупотреби. Предоставили сме в срок цялата поискана информация и не се притесняваме какъв ще е резултатът от проверката. Странното в случая е, че проверката е насочена срещу конкретни журналисти, които са изразители на критичната позиция спрямо злоупотребата с власт и с публичен ресурс в България. От работата на тримата журналисти се интересува служба като ДАНС. Това е форма на тормоз, който категорично показва, че мястото  по свобода на словото, което България заслужава, е не 111-о, а дори още по-назад", коментира Стайков.
Според него нито един рекламодател в "Евроком" не изявил изрично желание да рекламира само в предаванията на Диков, Кулезич и Береану. Представителят на "Евроком" поясни, че рекламата в медията се събира и разпределя във всички предавания с най-висок рейтинг. "Нямаме специални рекламодатели в тези три рубрики, а се опитваме да разпределяме средствата във възможно най-широк предавания, което и в интерес на рекламиращите компании" каза още Стайков. По негови думи приходите на "Евроком" за 2019 г. са "малко над 1 млн. лв" и са формирани от реклама и от такси за разпространение, като "около 99 на сто от разплащанията стават по банков път".
Хронология
За сигнала на Бареков срещу "Евроком" първи съобщи през януари 2020 г. сдружението "БОЕЦ". "Подобни сигнали никога не са плод на нечия самоинициатива. Винаги става дума за сценарий с конкретна цел. В случая целта е телевизия "Евроком" да бъде унищожена и работещите в нея журналисти да бъдат свалени от ефир. Предаванията на Люба Кулезич, Владо Береану, Сашо Диков, Николай Колев и др. дават последната свободна трибуна в телевизионното пространство в България. Поставят теми и канят гости, които никъде другаде не могат да бъдат чути и коментирани, освен при тях и Веселин Дремджиев. Теми и гости, неудобни за властимащите", коментираха от "БОЕЦ".

Автор: Светослав Спасов, в.Сега