ЕС подготвя списък със "забранени книги", по време на корона-вируса... Разваляли дисциплината...

Европейската комисия е подготвиля списък с 484 книги от целия континент, и на всички езици, които ще бъдат "временно спрени" от разпространение, поради "необходимост да се подпомогне борбата с корона-вируса". 

По принцип, преобладават заглавия на по-популярните езици, които имат по-голямо разпространение, но се оказа, че в списъка има и 1 българска книга - "Заветът", на Добри Божилов.

Това е един от бестселърите на тази година, продължение на друг бестселър - "Задругата". Книгата може да се чете и отделно, но двете са в общ цикъл.

Включването в списъка е умерена изненада, защото миналата година, първата книга също се озова в списъци за ограничения, които обаче по-късно бяха отменени от Европейския съд по авторските права в Нант. Все пак, докато решението излезе, няколко месеца имаше затруднения.

"Вече нищо не може да ме учуди. Европейският съюз е полудял. Някога това беше гнездо на свободата, сега се превръща в злополучно копие на ред други империи, които отдавна вече не съществуват", коментира авторът поредната санкция. "Разбира се, ще обжалваме, отново ще победим, но само ни губят времето с тази вопиюща глупост", добави той.

Книгата все още може да се намери в книжарниците, защото списъкът не е сведен на нашите власти, и не са издадени съответните нареждания от Министерството на културата.

Като причина за въвеждането по същество на цензура, ЕК посочва, че "някои книги злоупотребяват със свободата на словото, и водят до понижаване на дисциплината, необходима в борбата с корона-вируса".

"Заветът" няма нищо общо с никакви вируси, книгата е историческа и се отнася до края на 18 век и турското робство. Но заедно с други романи, тя поставя въпроса за свободата, и за правото на хората да отхвърлят тиранията, дори и тя да е прикрита, и колкото и да е силна. Това очевидно не се харесва на превзетата от Джордж Сорос Европейска комисия, която постоянно тръби само за заплахи, ваксини, трупове, хладилни камиони и тотален Апокалипсис. Разбира се - цената на всичко това са гражданските права на хората.

Всъщност, сред забранените книги няма нито една, която да се казва "Зараза", "Вирус" или нещо подобно. Такъв тип книги точно обратното - насърчавани са, защото "помагат на хората да са по-внимателни". В тази посока е друга инициатива на комисията - за субсидии за реклама на произведения, свързани с Апокалипсиса и заплахите. Явно всеки автор, който помага на хората да се страхуват, е добре дошъл.

И напротив - "Заветът" е книга за победата на хората над тиранията, именно в най-трудния момент от историята на България. Тя показва силата на характерите, и на народа, който в крайна сметка, надделява над многократно по-силен враг.

Някои вече сравняват цикъла "Задругата" с Фани Попова-Мутафова и Димитър Талев.

И двете книги все още ги има в книжарниците, а също и в Интернет...

Издателство "Лексикон"
Хеликон

Orange

Store.bg

Ozone

Сиела

BookPoint

dBooks

Г.Н.

22.10.2020

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)