Спилбърг идва в България следващата седмица, ще снима филм по наша книга...

 

Супер-режисьорът Стивън Спилбърг идва в България следващата седмица. Причина е интересът му към сюжета на българска книга (по-точно 2 книги), от която може да излезе блокбастър.

Става дума за излезлия миналата година роман "Задругата", който тази година се сдобри с продължение, именувано "Заветът". Макар да е първи роман на млад автор, "Задругата" се превърна в абсолютен хит на пазара, като стана най-продаваната историческа книга, и втора най-продавана от книгите изобщо. Продължението "Заветът" бе написано ускорено, под натиска на читателите, и също се очертава като бестселър - за тази година. Самата класация официално ще излезе през декември.

Спилбърг е известен с усета си към атрактивното четиво, и към интереса на зрители и читатели. Той практически няма слаб филм - всичко, което пусне, се превръща в хит.

"Изненадани сме, не по-малко от първата ни изненада - когато пуснахме книгата, и тя превзе пазара." - коментира авторът Добри Божилов - "Много хора коментираха, че от това може да излезе страхотен филм, но чак до Холивуд да стигнем, не сме очаквали".

"Задругата" проследява съдбата на тайна българска организация, създадена от Иван Шишман, която да закриля народа по време на турското робство. Тя се превръща в държава в държавата и се намесва в критични моменти като масовите потурчвания, обсадата на Виена, Руско-турските войни и пр.

"Заветът" е втора книга от сагата, където повече фокусът е върху хората и характерите, и върху личните съдби и еволюцията на хората между Доброто и Злото. Отзивите са силно положителни, някои дори я намират за "леко по-силна от "Задругата".

Твърде вероятно е Спилбърг да снима филма у нас - защото действието се развива тук, а и защото имаме добри актьори и инфраструктура. В последните години, доста продукции се родиха именно в България.

"Задругата" и "Заветът" са достъпни във всички книжарници, с някои малки моментни прекъсвания - поради бързите покупки, понякога се получава "дупка" от 2-3 дни, докато дойде новата допечатка. Могат да се поръчат и по Интернет:

Издателство "Лексикон"
Хеликон

Orange

Store.bg

Ozone

Сиела

BookPoint

dBooks

Г.Н.

22.10.2020

(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)