След Евро-резолюцията, ВСС направи обратен завой на 180° - вече ще гласува оставката на Гешев... Още преди края на октомври...

Часове след съкрушителната резолюция на Европарламента срещу корупцията в България, Висшият съдебен съвет направи остър завой в поведението си.

За 22 октомври е насрочено разглеждането на въпроса за отстраняване от власт на главния прокурор Иван Гешев. Това става по предложение на Съюза на съдиите, внесено от председателя на ВКС Лозан Панов.

До предните дни ВСС считаше въпроса за неактуален, и изобщо отказваше да се занимава с инициативите на Съюза на съдиите.

Сега изведнъж всичко тръгва в друга посока. Обратът е буквално на 180°.

Промяната не може да е без връзка с ЕС. Борисов и депутатите му се опитват да игнорират волята на Брюксел, но едва ли ще е за дълго. За по-дребните риби като членовете на ВСС, положението става доста напечено вече, и те не могат много да отлагат. Гешев е директно заклеймен, и ако не иска да си подаде оставката, отговорността за оставането му на поста, пада върху тях. Ако не го уволнят, в следващата резолюция могат да се озоват те. А скоро след това - и на подсъдимата скамейка.

ЕС държи ключови лостове в България, с възможността да спре еврофондовете. Това поставя в подчинено положение всички ключови играчи, дори ДПС - чието съществуване би се обезсмислило без еврофондове, които да усвоява.

Както изглежда, Гешев е пътник. Може би дори преди него ще си тръгне Диктаторът...

 

Г.Н.