Щабът и Бойко: Мутафчийски ще пребори вируса, защото има опит в Ирак и Афганистан

"Заветът"  от Добри Божилов
За пръв път от началото на истерията с корона-вируса, Бойко Борисов даде 2 пресконференции с разлика от няколко часа.
Първата беше, за да пребори социалната реакция на вчерашното изритване на ген.Мутафчийски от борбата с корона-вируса. Но вместо просто да го върне, премиерът чете морал и етика на целия народ, като нарече хората "тулупи" и "безделници".
Очевидно уплашен от вчерашната оценка на народа, премиерът върна генерала, но вече като цивилен - трябвало да си "изпере униформата".
Но с пресконференцията, изпълнена с подобни безумия, не оправи нещата, а се омаза още повече. Доказа се като един глупав човек, силно объркан от ситуация, която не разбира.
И последва нова пресконференция, която да оправя предната. Но тя се превърна в пълна катастрофа.
Четене на лични дипломи и биографии на доктори, за да се "докаже" колко са квалифицирани. Гвоздеят на програмата беше изтъкването, че ген.Мутафчийски е най-добрият и най-подходящият, защото е... хирург, и защото... има опит в Ирак и Афганистан.
Вероятно като си наплашил народа, само трябва да извадиш военен опит, та да вдъхнеш убедителност.
Само че работата на лекаря на бойнато поле е всичко друго, но не и работа с вируси. Там се лекуват огнестрелни рани, ампутират се спешно ръце, крака, изобщо - военният лекар е нещо като лекар в интензивно с голяма натовареност. Вируси - йок...
Но нищо де, хирург с опит в пустинята, ще пребори COVID-19.
Междувременно, стана ясно, че докато тормози народа, Бойко не прави нищо за най-застрашените - медиците. Те са без предпазни средства, заразяват се, и логично - тези с по-слаба имунна система, умират. Вече 2 лекарки си отидоха, докато премиерът - напълно неадекватен, прави панически ходове, за да удържи властта си.
Всъщност, основното бедствие, и основният вирус, е самият премиер. Той дискредитира мерките, и унищожава общественото доверие в тях. Като презрение към премиера, народът презира и мерките, което силно вредно.
Решението е ясно - трябва да се смени капитанът. Но това самоосъзнаване не може да дойде от глуповатото съдържание на мозъчната кутия на една пожарникаро-мутра. Трябва да дойде от тия, които го държат на власт, и сред които със сигурност има такива с малко повече мисъл.
Но ако това не стане, поне театър не ни липсва.
Зрелища за през карантината си имаме - правителството се справя идеално, начело с главния клоун...

Добри Божилов, писател
"Заветът"
03.05.2020