Втора лекарка почина! Оставка и съд на наглата Мутра, оставил най-застрашените без защита! А тормози народа в паркове и градинки...

"Заветът"  от Добри Божилов
Има нов случай на лекар, починал от Covid-19 снощи в спешното отделение на Александровска болница, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.
Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че става дума за лекарка.
Това е по същество резил за оставка и съд, защото излиза, че правителството не е осигурило предпазни средства за най-застрашените - медицинските работници.
В същото време се наложи трудно разбираем терор над цивилното население, което не можеше да се разхожда в планините, и трябваше да носи маски, дори когато няма никой наоколо.
Вчера бе съобщено за първия починал медик от коронавируса - д-р Илияна Иванова, която работеше в Инфекциозното отделение на болницата в Сливен.
„Колегата работи в центъра за спешна медицинска помощ (ЦСПМ). Бил е констатиран с коронавирусна инфекция, след което е изписан с отрицателни резултати и към момента на приемането в изключително състояние е настъпил летален изход“, каза доц. Димов.
Този случай поставя под съмнение придобиването на имунитет, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, който изненадващо присъства на брифинга на щаба, който от вчера е с нов формат.
„Тя е била един от първите заразени от Центъра за спешна медицинска помощ. Лекувана е в Окръжна болница. След като са установени две отрицателни проби и подобряване на състоянието ѝ, е изписана за домашно лечение. Вчера внезапно е влошено състоянието ѝ вкъщи. Още с пристигането ѝ в спешния приемен център на Александровска болница се е наложило да бъде интубирана. Въпреки положените усилия въобще не е могла да стигне до интензивното отделение“, каза Мутафчийски, като изрази съболезнования близките и колегите на лекарката.
Той посочи, че се очаква резултатът от PCR теста, който е взет веднага с пристигането ѝ в спешното.
От преди няколко дни в Хонконг съобщават, че правят изследване на голяма група пациенти след отрицателни резултати, при които се установява наличието на вирусни частици, добави проф. Мутафчийски.
Съболезнования към близките на д-р Нели Пандова - Илиева от колеги
Екипът на ЦСМП- София израза днес най-искрените си съболезнования към близките на д-р Нели Пандова - Илиева.
„Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда“, са казва в съобщението, предаде БГНЕС.
„Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно“, пишат колегите ѝ от Спешна помощ.