Уволниха прокурор - зачел се в книга, която го пратили да конфискува...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Прокурорът Симеон Дяковски от Софийската общинска прокуратура е бил уволнен вчера със заповед на главния прокурор Иван Гешев.
Причината е, че намерили в кабинета му книга, която бил пратен да конфискува по-рано същия ден - "Заветът" на Добри Божилов.
Прокурорската акция приключила успешно и 250 бройки били иззети от малък склад за търговия на едно в кв."Обеля".
Прокурорът обаче взел една книга, за да види "за какво иде реч". Харесала му и се зачел.
Когато дошли проверяващите на Гешев, установили, че е извършил нарушение. Заповедта била да се изземат книгите, и да се предадат в хранилището на Специализираната прокуратура. Дяковски обаче изпаднал малко в ситуацията на пожарникаря от "451 градуса по Фаренхайт", който след като изгори хиляди книги, се зачете в една и после се промени.
За да се "измъкне" провинилият се казал, че "проучва материалите по престъплението". Гешевистите обаче не се хванали, и казали че той не разследва случая, а само се занимава с процедурата по конфискация. Няма право да чете "доказателствата". Още същата вечер му връчили заповед за уволнение. Книгата била прибрана.
Пред наш репортер Дяковски каза, че ще обжалва нареждането, защото Гешев няма право да уволнява прокурори. Това е правомощие на Висшия съдебен съвет. Докато траят процедурите обаче, ще бъде извън прокуратурата. А това може да продължи с години.
"Но до тогава съм свободен човек, ще мога да дочета тази книга, която ми хареса, да прочета и други" - каза уволненият. Той вече си беше купил ново копие от книжарница.
Там все още може да се намери, защото Гешев се страхува от обществена реакция, ако започнат масови рейдове по търговските обекти на дребно. Целта му е да пресече разпространението при издаването и в складовете на едро.
Припомняме, "Заветът" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците. Книгата е продължение на миналогодишния хит "Задругата". Но може да се чете и отделно.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов. Именно позитивните про-руски послания са конкретната причина за настоящите конфискации, свързани с "шпионския скандал".
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Заветът" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

Г.Н.
28.05.2020
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)