ПРЕСТЪПНИК: Медиците у нас са работили месец, при недостиг на предпазни облекла...

"Заветът"  от Добри Божилов
Публикуваните от Логистично-коориданционния център данни за разпределение на защитните средства по време на извънредно положение показват, че през първия месец на извънредното положение медиците в България е трябвало да се противопоставят на коронавируса при сериозен недостиг на предпазни облекла.
Към момента засегнатият от инфекцията медицински персонал възлиза на 202 случая.
Две лекарки починаха. Болниците се превърнаха в едно от огнищата на заразата в страната.
От "Сега" посочват, че и през март, и през целия април предпазните средства са били със силно ограничени наличности.
От 18 март до 25 март регионалните здравни инспекции РЗИ-тата са получили от центъра 32 793 защитни облекла за многократна употреба, като следващото разпределение е дошло чак на 24 април, когато са били добавени още 6 400 еднократни.
На 28 април са били доставени 89 950 еднократни.
Макар да изглеждат сравнително внушително, тези данни всъщност демонстрират липса на достатъчно предпазни средства. По данни на НСИ броят на лекарите в страната към 2018 година е бил 29 667 души, медицинските сестри са били 30 589 (включително и сестрите от яслите и градините), а лаборантите - 5 978.
Служителите на РЗИ са общо 2470 по щат. Това прави общо 68  704 при уговорката, че в периода на една смяна трябва да се използват няколко еднократни маски.
Общият брой на тези маски от 16 март до 28 април е 1 129 050 или 26 256 на ден. Има и 3089 специални. В разпределенията обаче не се включват получените от Китай пратки с 568 хиляди маски на 17 април и още 156 хиляди на 2 май.
За пръв път защитни шлемове за очи и ръкавици започват да се разпределят от центъра на 25 март, когато към РЗИ-тата са изпратени 7268 шлема, а за целия период до 28 април те са 31 476. Много лекари са били оставени без такъв поради недостиг.
Съюзът на общопрактикуващите лекари и зъболекарският съюз са получили по 8000 маски на 20 март, след което имената им повече не фигурират в разпределенията. Пет дни по-късно им е заявено, че могат да купуват защитни облекла за своя сметка от държавната фирма "Бул Био-НЦЗПБ".
Не е ясно точно с какви количества са разполагали лечебните заведения в началото на кризата, но данните на Логистично-коориданационния център сочат, че впоследствие не са получили достатъчно, докато най-вероятно такива са били раздавани на други общински структури.
Трябва да се отбележи, че в тази статистика не влизат даренията за отделните болници, тъй като липсва обобщена информация за тях, а заявките на РЗИ-тата не са публични и не можем да знаем какви точно са били нуждите им.
Междувременно има подозрения и че част от закупените от държавата маски не са годни за работа в условията на Covid-19.
В края на март правителството одобри два договора за доставка на предпазни маски, респиратори и медикаменти на обща стойност 4.5 млн. евро по оперативната програма "Региони в растеж". На 31 март здравният министър Кирил Ананиев обяви, че 1 млн. маски ще бъдат раздадени "на хората, които нямат възможност да си закупят". Въпросът, който не бе зададен тогава беше дали това са маски, които са закупени за медицинския персонал, но са се оказали негодни или са специално поръчани за социално слабите.
Досега в страната от Китай са пристигнали две пратки с предпазни маски и медикаменти - на 17 април и на 2 май, пише в. "Капитал". Медията твърди, че разполага с одобрения на 30 март договор за 1 млн. маски на обща стойност 1.670 млн. евро, и че става въпрос за респираторни маски, които по-скоро предпазват от твърди частици, а не от вирус.
От здравното министерство са съобщили пред медията, че тези маски не са медицински, а само предпазни, че няма да бъдат раздавани на медици и че са получени наскоро и все още не са разпределени. Отделно са договорени и 1 млн. маски, които са медицински, но още не са получени. Според изданието обаче и тези маски са от същата фирма и същия тип.
В четвъртък министърът на икономиката Емил Караниколов коментира пред БНТ, че маските от Китай отговарят на стандартите на Европейския съюз и уточни, че от всяка пратка се взимат проби в лаборатории, за да се докаже качеството. Това не важи за даренията, които директно се пращат в болниците.