Човек в рицарски доспехи се появи на Витошка...

"Заветът"  от Добри Божилов
Софиянец излезе на столичния булевард "Витоша" изцяло облечен в брони и с шлем.
Решението е свързано с  карантината, която изисква носене на маски и други предпазни средства. Човекът очевидно е решил въпроса радикално.
Минувачи го гледаха с интерес, докато той подрънкваше с металните обувки по плочките на тротоара.
Човекът отиде до магазина, купи си хляб и мляко, и на връщане бе пресрещнат от журналистите.
Оказа се, че това е 62 годишният Петър Ангелаков - бивш реставратор в музей. Бронята е негова лична собственост, резултат от дългата му работа в България и по света. Тя представлява точна реплика на оригинални доспехи от 14 век, но изработена от по-съвременни материали.
"Всичко беше като хоби, не съм си представял, че някога ще се наложи да облека това, и да ходя по улиците с него" - каза Ангелаков, като обаче трябваше да вдигне предното покривало на шлема, за да може да говори.
Веднага бе забелязан от полицай наблизо, който дойде и му направи забележка. Както е известно, от днес са задължителни маските, съответно ако тази функция се изпълнява от шлема, той трябва да остане спуснат.
Човекът го пусна и се размина без глоба, вероятно защото бе предизвикал симпатиите и на полицая.
"У дома имам колекционерски двурък меч, който тежи 6 килограма. Надявам се ген.Мутафчийски да не измисли някаква причина да нося и него..." - каза накрая човекът и се прибра във входа си.

Г.Н.