Ердоган заплаши да ни пусне бежанци, ако не му бъде предаден наш писател, който "измислял" турското робство и обиждал Турция...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че ще пусне бежанци към България, ако не му бъде предаден наш писател. Причината е, че авторът "вече във втора своя книга, продължава да "измисля" съществуването на турско робство". И обижда Турция и "достойната"  ѝ история.
Това стана ден, след като Турският Държавен криминален съд в Истанбул издаде заповед за арест на Добри Божилов - български писател, който преди седмица излезе с втората си книга - "Заветът".
Причина за искането е "нарушение на Договора за добросъседство" между двете страни, подписан миналата година между Бойко Борисов и Реджеп Ердоган.
Съгласно споразумението, "напълно се забранява ползването в двете страни на думи и словосъчетания, които могат да бъдат обидни или да засегнат честта и достойнството на другата страна". Думите "турско робство" очевидно са точно такива.
Съществува и допълнителна инструкция на Външно министерство, която уточнява какви думи да се избягват, и наистина "турско робство" е сред тях. Турският съд се позовава на тази инструкция, като аргумент, че българите са уведомени, и нашите власти напълно споделят същите "ценности" и подкрепят прилагането на закона...
Като международен договор, споразумението има приоритет над нашето законодателство. Сега заповедта ще дойде в България, и авторът ще трябва да бъде арестуван и предаден на Турция. Там той най-вероятно ще бъде съден не по общите закони за обида и клевета, а по специално сега действащите закони срещу тероризма, по които стотици турски журналисти са в затворите.
Засега реакция от Правителството няма. Както е известно обаче, Бойко не обича да противоречи на Ердоган, и предава хора, дори без да изчака съдебните процедури.
Припомняме, миналата година се появи първата книга на Божилов - "Задругата", като още в първата си седмица в книжарниците влезе в класациите "Топ 10". Тогава Ердоган отново поиска екстрадиция, но тя не се случи, защото книгата става супер-бестселър, и да пратиш автора и в турски затвор, щеше да е гигантски скандал.
Сега обаче опитите продължават, защото "Заветът" продължава линията на "Задругата", потвърждава съществуването на турско робство, и дори в много по-големи детайли описва някои от зверствата му, както и успешната съпротива на българите срещу тях.
Също така, ролята на Русия в историята отново е позитивна, което съответства на реалните факти. Но това се разминава със заповедите от НАТО, Русия да е единствено враг.
Заради тези обстоятелства, тя вече си навлече гнева на атлантически и неолиберални среди.
А заради въздигането на традиционното семейство, възроптаха джендъри и алтернативни ориентации.
Най-важната ценност на книгата обаче есъдържанието. То е силно патриотично, показва как българите могат да са победители в историята, дори в най-тъмния си период. Период, от който предпочитаме да отвръщаме поглед. Но щом тогава сме могли да намерим светлина и да надделеем над тъмнината, защо да е невъзможно и днес?
В представянето на "Заветът" от Издателството, пише следното:
"Чакането свърши!
Преди 11 месеца Ви подарихме прекрасен исторически роман – „Задругата“ – дебют на писателя Добри Божилов.
Тази книга стана абсолютно явление и безапелационен хит сред българските читатели. Посипаха се възторжени отзиви от всеки прочел я. Оглави класациите на всички търговски вериги и е най-четения роман за 2019 година с 23 881 продадени копия до момента.
Действието в „Заветът“ тече първоначално успоредно с това в „Задругата“, и постепенно продължава във времето след нея. То е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман.
Каква е тайната скрита в тайната? Коя е Забулената, и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е приятел и кому е враг?
Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски момент романът акцентира върху катарзиса и прошката, и трънливия път към свободата.
Написан много спокойно и сдържано „Заветът“ показва очевидното израстване на писателя.
Впечатляващо добра книга."
"Заветът" може да се намери в книжарниците - онези от тях, които са отворени.
Може да се поръча и през Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

Г.Н.
01.04.2020
(Тази "новина" отговаря на профила на сайта, както е описан в главата му)