Ало, Щаба! Мъж в София гине от сърдечна недостатъчност и пневмония , изгонен от 3 болници

"Заветът"  от Добри Божилов
Възрастен мъж в София с доказана сърдечна недостатъчност, възпаление на уринарния тракт и бронхопневмония е бил върнат в последните няколко дни от 3 известни болници, съобщи в социалните мрежи внучката му., пише Лупа БГ.
Човекът е бил последователно за изследвания в Институт „Пирогов“, Трета градска болница (заради байпас устройства, поставени в миналото) и частната „Токуда“.
От всякъде е бил връщан с препоръка да се „лекува“ у дома, въпреки тежките инфекции и основните заболявания, а близките вече не знаят към кого да се обърнат, за да се опитат да го спасят.
Историята на възрастния мъж започва на 2 април, когато той започва да вдига температура, макар и субфебрилна.
2 дни по-късно треската вече е сериозна и се налага викането на спешните медици, които установяват проблем с простатата. Подобрение, въпреки лечението, обаче няма.
По-късно се появяват и съмнения за коронавирус, според дистанционните „прегледи“ с личния му лекар. Въпреки че джипито звъни на 112, от там обясняват, че трябвало той да се свърже с регионалната здравна инспекция.
Кошмарът тук се завърта по линия именно на личния лекар и РЗИ, защото се оказва, че общопрактикуващият медик дни наред не може да се свърже с инспекцията.
Така след остро влошаване на състоянието, близките на мъжа решават по своя инициатива да го закарат в „Пирогов“, откъдето заключават страшната диагноза „сърдечна недостатъчност“ по свидетелства на внучката.
Там установили и възпалени бели дробове. Въпреки това я съветват да го прибере у дома, защото има риск да се зарази с коронавируса.
След като дядо й посинява, тя взима решение да го закара в Националната кардиологична болница. Едва там лекарите предприемат бърз тест за COVID-19, който обаче е отрицателен.
Решават с линейка да го превозят до частната „Токуда“, където посред нощ, с установена пневмония, „в 02,00 часа ни казват да си го вземем вкъщи, защото биолозите не работели в събота и неделя, и няма кой да му направи повторен тест за коронавирус не го искат в болницата и го изписват с рецепта за пробиотик.
Кажете ми сега какво да правим? Към кого да се обърнем? Или да го оставим вкъщи и да чакаме да си отиде“, пита ужасената столичанка Я. Атанасова.

Лупа БГ