Мишо Константинов обърна палачинката: Минахме пика на пандемията между 2 и 5 април

"Заветът"  от Добри Божилов
Данните за Европа и Съединените щати показват, че сме минали пика на пандемията между 2 и 5 април, каза за „24 часа“ математикът проф. Михаил Константинов.
Изводът му е базиран на данни за всекидневните нови случаи на коронавирус на сайта worldometers.info, а за България – от съобщенията на оперативния щаб за заболелите.
Проф. Константинов обаче предупреди: процесът е пречупен, но това означава, че в момента сме в най-страшното положение – най-много хора се заразяват на ден и най-много умират на ден.
„Интересно е, че в Италия има три пика – да си го представим като тежко заметересение с афтършокове. Италианците имат два тежки „афтършока“ с намаляваща сила. Испания има един тежък „афтършок“. България също мина през пик. Нещата, които очаквахме да се случат на Великден – да дойде най-лошото – дойдоха по-рано.
Но в никакъв случай не бива да се отпускаме – ако се отпуснем,  идват афтършокове: втори пик, като в Италия. Трябва абсолютна дисциплина, докато не стигнат до нула новите смърти – дай Боже да се случи до лятото“, каза Михаил Константинов.
Той добави: трябва да бъдат поздравени българските власти и българския народ. Имаме една от най-ниските смъртности от коронавируса, изчислена като умрели на 1 милион население, в света. Така изчислена имаме три пъти по-ниска смъртност от вируса, отколкото средната в света.
Очевидно ефектът от масовите ваксинации БЦЖ са факт. Случаите на територията на бившата ГДР са по-малко, отколкото на бившата ФРГ, защото са ги имунизирали по-масово. Какво ще кажат антиваксърите, които застрашават здравето и на своите, и на чуждите деца?, коментира Михаил Константинов.

lupa.bg