Митрополит Киприан: „Никой вирус не ще събори паметта на българина“!

"Заветът"  от Добри Божилов
На 3 март от 9.30 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в Шипченския манастир „Рождество Христово“ от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан – той също ще пренебрегне препоръката и ще проведе предварително начертаната програма на църквата за празника.
В 11:00 часа, на площадката в подножието на Паметника на Свободата, владиката и свещенослужители ще отслужат и заупокойна молитва в памет на загиналите воини.
Заупокойна молитва за загиналите при боевете ще има и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия.
По повод отмяната на тържествата за националния празник на България и мерките за ограничаване на опасността от коронавирус старозагорският владика разпространи следното обръщение:
„Църквата се моли за всички православни християни и за всички загинали за Освобождението на родината ни и винаги ще бъде страж над техните души. Никой не може да промени и отмени историята.
Всеки може да я съхрани, независимо какви са обстоятелствата и времената, в които живеем. Никога не бихме забравили децата, отнети от майчина гръд, които вместо мляко сучиха кръв.
Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си. Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България.“, каза владиката по повод решението си за за провеждането на църковните ритуали, устояли през годините.
Той изрази дълбок поклон и благодарност към областния управител Гергана Микова, кметовете на общините Казанлък и Стара Загора Галина Стоянова и Живко Тодоров, директора на ОД МВР ст. ком. Стоян Стоянов, директора на РД ПБЗН ком. Стоян Колев, командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков и директорът на ОПУ – Стара Загора Илия Златев, за положените неимоверни усилия по организацията за осъществяване на предварително предвидената програма за празничните чествания.

Дивидент.еу