Арестуваха писател: Казал, че "Бойко трябва да бъде обесен с главата надолу..."

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Писателят Добри Божилов е бил арестуван за 24 часа в Столичната общинска дирекция на полицията.
Божилов миналата година направи фурор с книгата си "Задругата", която преди седмица се сдоби с продължение - "Заветът".
Още първата книга ядоса властта с прекомерния си патриотизъм, който не се вписвал в "атлантическите ценности". Втората продължава тази линия.
Вероятно това е причината за ареста.
Формално Божилов е бил задържан за изказването му, че "Бойко Борисов се опитва да установи диктатура, и затова трябва да бъде обесен с главата надолу".
Писателят обаче и преди е правил подобни изказвания.
Единственото различно сега е излизането на новата книга, която въпреки затварянето на голяма част от книжарниците, върви доста добре.
След ареста, на автора е съставен предупредителен протокол, и му е наложена глоба от 10000 лв. При следващо подобно изказване ще влезе в затвора.
По рано през седмицата стана известно, че Държавата е в правото си да ограничи четенето на някои книги, ако пречат на извънредното положение. Ако трябва, ще се направи списък със заглавия, които да се изтеглят от пазара.
Това коментира финансовият министър Владислав Горанов, който обяви, че "моментът не е подходящ да си говорим за демокрация". Позицията бе по повод прекомерната популярност в Интернет, която получи писателят Добри Божилов, който ежедневно пуска хапливи шеги по отношение на властта и карантината, и те се споделят масово. Минфинът бе подкрепен и от началника на щаба за борба с корона-вируса - ген.Мутафчийски. Според него, здравето е над всякакви книги и "писателчета"...
"Не можем да позволим да излизат книги, които вдигат популярността на личности, оспорващи държавната политика. Някои писатели стават известни с книгите си, а после рушат опитите ни да спасим държавата..." - каза Горанов, и думите му бяха пряко насочени към Божилов.
Потърсихме за коментар писателя. Той отговори кратко:
"Провокации имаше и при "Задругата", но тя успя да се превърне в бестселър. На правителство, което не обича да чете, книгите винаги ще му бъдат враг. Но за хората, те са приятел. "Заветът" ще се справи, въпреки пречките..."
Самата книга е продължение на първата, но от друга гледна точка, и с други основни герои, и това я прави възможна да се чете и самостоятелно. Първите отзиви са, че не отстъпва на "Задругата", дори може би я надминава...
Тя засега все още не е официално забранена и е доставена в основните книжарски вериги. Повечето от тях обаче са затворени. Ако откриете отворена книжарница, ще ви я предложат.
Може да се поръча и през Интернет:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

26.03.2020
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)