Спряха книга за 30-дневна "карантина" - за да "не разнася вируса"...

Правителството постави под 30-дневна карантина новоизлязла книга, която не се харесва на управляващите. Става дума за "Заветът" на Добри Божилов.
Аргументът на Министерството е, че книгата е предмет, който може да пренася вируси, и трябва да се защитят гражданите. Странна обаче е карантината на една единствена книга, и на никоя друга. Няма карантина и над ред други предмети и вещи, които по същата логика биха били опасни.
Най-вероятната причина е горчивият опит на властта от предната книга на Божилов - "Задругата", която стана бестселър миналата година. Тогава се правеха какви ли не опити да се спре, но като цяло, тя стигна до читателите.
Този път, корона-вирусът им дойде като идеално решение на управниците. Сега официалното обяснение е, че "книгата е много търсена", и може да мине през "много ръце за кратко време". Т.е. излиза, че успехът на една книга, и това че читателите я търсят, е причина да бъде ограничена.
Всъщност, точно това е и истинската причина - но не заради вируса, а защото не изнася на властта, робуваща на неолиберални и атлантически ценности, мултикултурализъм и омраза към патриотизма. "Заветът" е силно патриотична книга, точно каквато беше и "Задругата".
Спирането не засяга натрупаните складови наличности при търговците. Заради големия очакван интерес, няколко хиляди бройки са вече раздадени и се продават - основно по Интернет, но и през някои от малкото отворени книжарници. Т.е. до изчерпване на тези запаси, можете да си купите книгата. Правителството не може да обиколи всички складове.
Странно е и защо карантината е толкова дълга. Инкубационният период на вируса е 14 дни. А времето, през което той оцелява върху различни повърхности е различно. Върху картон например е 24 часа. Но дори да допуснем по-дългото оцеляване, защото корицата е гладка, а върху гладка повърхност се оцелява повече, то над 72 часа едва ли може да остане активна заразата.
30 дни "карантина" е чиста цензура на неудобно четиво.
Потърсихме за коментар писателя. Той отговори кратко:
"Провокации имаше и при "Задругата", но тя успя да се превърне в бестселър. На правителство, което не обича да чете, книгите винаги ще му бъдат враг. Но за хората, те са приятел. "Заветът" ще се справи, въпреки пречките..."
Самата книга е продължение на първата, но от друга гледна точка, и с други основни герои, и това я прави възможна да се чете и самостоятелно. Първите отзиви са, че не отстъпва на "Задругата", дори може би я задминава...
В момента повечето книжарници са затворени. Ако откриете отворена, ще ви я предложат.
Може да се поръча и през Интернет, където вървят основните продажби:
Orange
Ozone
Сиела
BookPoint
dBooks

27.03.2020
(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)