ЖАНДАРМЕРИЯ ЩЕ ГОНИ СЕСТРИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА

"Заветът"  от Добри Божилов
Повече от 60 жандармеристи са влезли в сградата на бившия Партиен дом, където по-рано днес няколко медицински сестри „окупираха" залата на здравната комисия, съобщиха очевидци.
Отвън районът е отцепен, а граждани и още жандармерия чакат развитието на събитията.
Медицинските специалисти, които вече 5 дни протестират пред МС, влязоха на заседанието на парламентарната комисия и обявиха, че ще останат вътре, докато не бъдат изпълнени исканията им.
Те дойдоха, за да разговарят със здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговоря на въпроси на депутатите.
Министърът обаче депозирал днес писмо в парламента, с което поискал отлагане на обявения в дневния ред блицконтрол, заради предстоящото извънредно заседание на Европейската комисия в Брюксел за ситуацията с коронавируса.
Медицинските сестри повториха
исканията си за защитена професия, за стартова заплата равна на две минимални за страната и за 3 лв. на час за нощен труд. Те настояват също за промяна на категорията на труд на специалистите по здравни грижи от 3-та на 2-ра. Мая Илиева, председател на синдиката им каза, че дори да дойде охраната на парламента и да ги изгони, те не губят нищо. "Това, което ни изкара от обувките, е неглижирането на нашите проблеми повече от година. 5 дни стоим и мръзнем в дъжд и вятър, но тези хора мислят, че ние сме интериор.
Никой не го интересува, че сме там. Здравният министър не се интересува, той е наясно какви искания имаме. На 26-и имахме среща, имаше и срок - 1 март. Оттогава насам никой не ни е потърсил за нищо", каза Илиева. Към 8.20 часа тя поясни за clinica.bg, че в момента при тях са дошли двама „парламентьори" и са им предоставили храна и вода. Колегите им отвън обаче преброили много жандармеристи и полицаи, които са влезли в бившия партиен дом, който сега е сграда на парламента и в него се провеждат заседанията на комисиите.
По закон специалистите по здравни грижи
могат да останат най-късно до 10 часа, каза за clinica.bg депутатът от БСП Валентина Найденова, която е пред сградата. Тя поясни, че е работила до късно и когато си е тръгнала, разбрала за инцидента. И потвърди, че отвън се събират и доста граждани.
Очаква се медсестрите да бъдат извадени принудително, след като те още преди часове предупредиха, че няма да си тръгнат доброволно и може да пренощуват в залата.

Източник: Клиника.бг