Красавицата и къщата в Барселона са върхът на айсберга... Изпрани са стотици пъти повече пари, тях са надушили испанците...

Като гледам политическия мелиоратор Георги Харизанов, който агро, хидро и пропагандно обработва родните телевизии, се сещам за един знаменателен диалог в „Изкопът“ на Андрей Платонов.
„Мъртвите не шумят,“ – каза Вощев на мъжа. „Няма да шумя“, - примирено отвърна лежащия и замря, щастлив, че е угодил на властта.
Има и друг начин да угоди човек на властта – като шуми всеки ден по телевизиите, говорейки угодни за нея неща.
Това правят славните мелиоратори, за да притъпяват сетивата на гражданина за напрежението, изписано на лицето на властта.
А тук въздушните маси се разместиха бурно, но не заради циклон от някъде си, а защото пеперуда размаха крила в Барселона…
В България и най-големият скандал, както и най-голямото престъпление могат да бъдат представени като приспивна песен. К’во толкова, - въртят очи те като кукла Барби пред камерите, - нали не е купувана къщата с държавни пари? Трябва да е простичко и опростачено: любов, клюки, сълзи и хепи енд. Само че не е. Проблемът въобще не е къщата. Нито в хубавата миска от Сандански. Ясно е също, че премиерът Борисов няма къща в Барселона на негово име. Ясно е, че самосезиралата се българска прокуратура ще тупа топката докато не разбере накъде отиват нещата в Каталуния.
Кучето е заровено другаде. Става дума за международна организация за пране на пари. А това е сериозно нещо.
Сигналът до каталунската полиция и прокуратура е отпреди една година. Преди това той е бил пренебрегван от не една и две институции в България. Испанското посолство в София също отначало не обърнало внимание. Но в Барселона се загледали в документите, разровили внимателно папките, извършили съответни засичащи проверки, както се прави в такива случаи, и когато много от нещата съвпаднали – започнали разследване. Материалите, дадени от гражданското сдружение БОЕЦ са били кибрита, но нека не се заблуждаваме, че властите в Барселона разполагат само с това. Иначе не биха си позволили да замесят името на премиер на държава от ЕС и НАТО. Забележете, те потвърдиха написаното в „Ел Периодико“, но отказаха подробности, защото разследването продължава. Продължава… Появяват се нови, твърде интересни имена. Лоша новина за тях.
Другата лоша новина е, че младата красива Борислава Йончева може би не е била желязна като комуниста от онова стихотворение на Веселин Андреев в разговора с разследващите. Близките й също.    
Полицията и прокуратурата за борба с корупцията (а не за престъпления от общ характер), са попаднали на нещо голямо и чорапът е почнал да се разплита. Вече цяла година. В Каталуния явно не си поплюват и едва ли са податливи на натиск и ухажване. Спомнете си как съдът в Барселона осъди световната звезда Монсерат Кабайе през 2015 г. за укриване на данъци. А примата бе на 82 години и тежко болна. В „българския случай“ става дума за много по-тежки нарушения, които едва ли ще предизвикат снизхождение.
Замесването на Борисов в този случай засега е в сферата на догадките, съмненията, връзките с някои хора и клюките. Още нищо не е доказано. Но признанието от Барселона, че името му фигурира в подобно разследване, вече е повод за притеснение. Не само за него, но и за цялото общество – колкото и научено да е то да преглъща скандалите.
Няма да помогне и вариант някой да припознае хубавата Борислава в Барселона, заедно с детето и да си ги вземе. Само и само да бъде туширан скандалът. Вече е много късно. А и подобен номер може да мине у нас, но не и в нормална държава.
Така че мелиораторите на властта да го дават по-кротко. Прекалената им активност издава тревога и дори паника. Освен това от колко кладенци носят вода у нас е без значение за разследването в Барселона. В Каталуния доверието в прокуратурата е 63%, а корупцията при обществените поръчки е 3-4%. И я считат за ужасно много!
Замесването на министър-председател в подобно разследване е огромен проблем за която й да е страна. Няма значение кой, как и защо е подал сигналите. Важни са фактите и те трява да бъдат изяснени и показани. Ако се окаже, че има поръчка срещу Борисов, той да си потърси правата в съда срещу "Ел Периодико" и когото още прецени. Какво ще стане обаче, ако не става дума за шумотевица, а лъсне организация за пране на пари?

Борис Петков, Фрог Нюз

4 коментара:

 1. Янко Николов Янков
  Трайчо Трайков - в момента кмет на столичния район "Средец", а преди това - министър в първото правителство на Бойко Борисов, като министър на икономиката, енергетиката и туризма е "командировал" Борислава Йовчева в Испания, където тя стои от 8 години, и получава по 9000 евро месечно.
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1222990981224802&set=a.181660278691216&type=3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Иван Бакалов

   Пиарите на Борисов се молят коронавирусът да стигне по-бързо до България


   https://svobodnoslovo.eu/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d0%bb/

   Изтриване
 2. Борисов падна в собственият си капан от лъжи. Всеки, който е имал нещо общо с него в политически, бизнес, или личен план е „изгорял“.
  Всичките му политически и коалиционни партньори, от РБ, през АБВ, Атака и париотите са политически трупове, или в предсмъртна агония.
  Мнозина от бизнес съдружниците му са разстреляни показно, като кучета, или са задържани зрелищно при полицейски акции по негово разпореждане. Десетки негови депутати, министри и обласни управители бяха позорно уволнявани, арестувани или отстранявани само, за да бъде спасен вожда.
  Историята с „Къщата в Барселона“ обаче стига до най-личните отношения на Борисов.
  Преди две години през 2018г. след въпроси зададени от Сашо Диков, Борисов отрече да познава Борислава Йовчева и да има нещо общо с нея. И сега, дори и да иска, дори и да бъде принуден, или посъветван да признае тази вързка той не би могъл да го направи, не би могъл да признае лъжите си. Йовчева и нейният баща Георги Йовчев (и не само тях) ги грозят сериозни дела и тежки присъди за пране на пари и финансови измами в испанските съдилища (БОЕЦ сезирахме испанската прокуратура, която е започнала разследване включващо и Борисов).
  При тази ситуация въпреки всички милиони и охолен живот, който им е бил осигурен през последните години, мисля, че самите те ще проговорят. А ситуацията е следната – майката на детето на Борисов и нейният баща са заплашени да бъдат съдени, осъдени по вина на Борисов. Той, лъжите му, схемите и далаверите му ще са причина за това. А това вече минава всякакви човешки и морални граници.
  Що за изрод трябва да си, за да гледаш как майката на детето ти бива обвинявана и съдена и ти да отричаш, че я познаваш и че детето е твое? Само за да запазиш престъпната си власт! Йовчева, нейният баща и останалите замесени в този скандал и престъпна схема носят своята отговорност.
  Да харчиш милиони придобити по престъпен начин е престъпление.
  Да бъдаш подставено лице за пране на пари и осигуряване на охолен живот на нечия любовница е престъпление. Но на върха на това престъпление стои Борисов и неговата отговорност е най-голяма. Всички останали са изпълнители, консуматори и бушони в извратената властово-мафиотско-криминална реалност на българският премиер.
  Не е проблем, че някой има любовница, че тя има дете от него и той и е осигурил висок стандарт на живот и луксозна къща в Барселона. Проблема е, ние плащаме за това, че това става с пари откраднаи от българският народ по престъпен и криминален начин. И поради тази причина се налага и цялата конструкция на тази история да бъде криминална.
  Борисов е пътник. Никой не можа да го опази от него самият. Лъжец, болен нарцис и страхливец, който е готов да продаде и предаде всеки и всичко, за да спаси кожата и властта си. И като такъв ще бъде запомнен и презиран.
  Сбогом, Буда.

  ОтговорИзтриване
 3. Румяна Ченалова в "Тук и сега със Светла Петрова"
  https://www.youtube.com/watch?v=g3DuCaOA9ro&feature=emb_logo

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...