Писател бе привикан в прокуратурата, дни преди да излезе новата му книга...

https://lexicon.bg/store/book/1642/zavett
Добри Божилов, автор на миналогодишния бестселър "Задругата", бе извикан за "разпит и справка" в Софийска общинска прокуратура, дни преди да излезе продължението на въпросната книга, анонсирано със заглавието "Заветът".
Новината за съобщи самият той в социалните мрежи.
Божилов е бил потърсен от някой си следовател Борко Цанцарски и повикан да се яви "доброволно", с предупреждението, че иначе ще пратят призовка.
Той се явил при общинските обвинители и бил разпитван за новата книга, както и уведомен, че може да си навлече неприятности с нея.
"Знаеш, че "Задругата" не се хареса на Бойко и Гешев, сега пак ли ще повтаряме..." - попитал следовател Цанцарски.
Божилов отвърнал, че това привикване в прокуратурата е абсурдно, защото у нас има свобода на книгоиздаването, и е позволено да излизат дори книги като "Моята Борба" на Адолф Хитлер.
"Ние за книгата няма да те пипаме, няма да те правим герой. Ама нали знаеш, данъци всеки плаща, НАП може да ти пратим, може нещо "конфликт на интереси" да намерим, може и дело за корупция да ти образуваме..."
"Каква корупция, не съм подкупвал никого, дори на катаджиите вече не давам" - казал писателят.
"Кой може да го докаже. Моята дума срещу твоята. Ей сега си в кабинета ми, утре може да образувам дело, че си ми предложил подкуп..." - казал прокурорът. И добавил, че няма нищо против Божилов, нито е чел книгите му, но "ония отгоре", визирайки Бойко и Гешев, "не са доволни".
"Ще поема риска, книгата излиза, много хора я чакат" - казал накрая Божилов.
"Ще видим тая работа" - били последните думи на обвинителя.
"Заветът" се очаква между 15 и 20 март. В момента на сайта на Издателството текат ранните поръчки за книгата. 
Слуховете са, че ще е по-интересна от "Задругата", която сама по себе си, се превърна в бестселър, вдигна националното самочусвствие и разби митологеми, че Русия е винаги лоша, а българите са с робско съзнание. Поради тази причина, предизвика ропот сред атлантическо-неолибералните среди, но и спечели огромен тираж от 23 хиляди продадени бройки за 1 година. Това за българския пазар е изключително.
"Заветът" продължава същата линия, и има добавени нови философски пластове, както и по-дълбоки характери. Не е изключено да постигне нов рекорд по тираж.
В анонса за излизането пише следното:
Чакането свърши!
Преди 11 месеца Ви подарихме прекрасен исторически роман – „Задругата“ – дебют на писателя Добри Божилов.
Тази книга стана абсолютно явление и безапелационен хит сред българските читатели. Посипаха се възторжени отзиви от всеки прочел я. Оглави класациите на всички търговски вериги и е най-четения роман за 2019 година с 23 881 продадени копия до момента.
Действието в „Заветът“ тече първоначално успоредно с това в „Задругата“, и постепенно продължава във времето след нея. То е от различна перспектива и с други герои, така че може да се чете и като самостоятелен роман.
Каква е тайната скрита в тайната? Коя е Забулената, и коя Възлюбената? Кой е Исмаил Бей? Кой на кого е приятел и кому е враг?
Запазвайки стила и похватите на „Задругата“, но привнасяйки силен философски момент романът акцентира върху катарзиса и прошката, и трънливия път към свободата.
Написан много спокойно и сдържано „Заветът“ показва очевидното израстване на писателя.
Впечатляващо добра книга.
За предварителни поръчки: "Заветът" - издателство Лексикон

Г.Н.
Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...