Ако правителството лъже ЕС, и целия свят, за ръста на БВП’ 2019, каква е гаранцията, че изобщо някога казва истината?

"Заветът"  от Добри Божилов
Данните на НСИ за ръст на БВП за 2019 са правени с драстично занижен внос на суров петрол за март-декември, все едно икономиката ни е спряла да потребява или Лукойл е стачкувал.
Например през цялата 2018 и януари-февруари 2019 внасяме петрол средно за 180-360 млн.евро на месец, от март насам- за 23-97 млн. евро в различните месеци.
Като резултат за 2018 отчитаме внос на петрол за 2.56 млрд. евро, за 2019 едва 1.22 млрд. евро.
Абсурден спад, и то при положение, че 2018 е ниска като база заради ремонт на Лукойл. Румен Гечев е прав, че данните са изкривени и ръстът на БВП от 3.5% е лъжа.
С колко точно са излъгали, само НСИ може да каже. Предполагам, мисията на МВФ преди седмица е била уведомена, както и ЕЦБ.
Защо те мълчат, нямам обяснение.
Може би позицията на Кристалина го обяснява, може би не. Предполагам, финансово министерство натиска НСИ да си мълчи с надежда всичко да се размине. Няма как да стане- почти 10 месеца да не направиш корекции е абсолютен скандал. Ще се отрази ли това на влизането ни в ERM-2?
Зависи от отговора на следните въпроси:
А. Това системна грешка ли е?
Б. Ако е системна грешка, тя е направена защото: – в НСИ работят идиоти? – или в НСИ са подложени на политически натиск? Отвратителна ситуация, надхвърляща вътрешнополитическите ни ежби.
Защото ако правителството лъже целия свят за ръст на БВП’ 2019, каква е гаранцията, че изобщо някога казва истината?

Автор: Георги Кадиев, ФБ