Когато България беше втората в света държава след Япония, която произвеждаше компютри

Преди 26 години България беше втората в СВЕТА държава след Япония, която ПРОИЗВЕЖДАШЕ (повтарям: произвеждаше, а не сглобяваше с китайски части) компютри.
Всичките електронни компоненти за компютрите СЕ ПРОЕКТИРАХА И ПРОИЗВЕЖДАХА У НАС, включително микропроцесорите и хард дисковете!
По онова време в света имаше само ТРИ завода за оптични запаметяващи устройства: Един в САЩ, един в Япония и един в Стара Загора (ДЗУ).
Да припомня само – преди 26 години, когато Китай произвеждаше само кецове и детски хармонички, в България се произвеждаха компютри, кораби, автоматизирани стругове, електрокари, лагери, перални, асансьори, ЖП вагони и локомотиви (https://bit.ly/2PFoIbv), товарни кранове (https://bit.ly/2PFAWRB), електромотори, автобуси (https://www.youtube.com/watch?v=uRhZ4VttV3c), мотоциклети, велосипеди, оптика, измервателни уреди, хладилници, телевизори, обувки, текстил и т.н. – списъкът е безкраен.
А за селското стопанство и качеството на храната не отварям тема, защото няма да стигне мястото. Само ще ви кажа, че едно българско село ТКЗС изнасяше за година плодове и зеленчуци, колкото днес цяла България.
За всичко имаше работещи предприятия с добри специалисти. Отворете една българска пералня Перла 5 – единствено програматора е вносен, всички останали части са произведени в България. Имахме наистина много добри специалисти! Предприятията бяха нарочно пръснати из страната, така че дори в малки градчета като Перущица или Копривщица да има работа за всеки – я цех за щепсели и контакти, я фабрика за обувки.
Ако този ресурс бе използван мъдро, вместо да бъде унищожен, днес възрастните нямаше да ровят по кофите, а младите да бягат от страната.
В щатите през от 84та нататък се произвеждат и продават над 2 мил персонални компютри на година. УК произвежда над 200к на година по това време. Япония, Франция съизмеримо. Пикът на асемблирането на компютри Правец по време на социализма (5г по-късно) у нас е 60к годишно (съизмеримо с годишната асемблация на пцта през 90те у нас, която в някой години приближава 100к). По това време има над 40 държави с по-голяма асемблация на компютри у нас в света (практически всяка развита държава асемблира компютри и всяка по-голяма произвежда повече). Това го казвам, само за да отбележа, че се изненадвам като чета, че някой политик бил споменал, че България някога е била 3та по големина производител на компютри в света. Освен ако не е имал предвид средният им физически размер.
Друга интересна статистика, по косвени данни през 1989та около 0.2% от домакинствата у нас са имали персонален компютър (възможно е реалното число да е още по-малко). За пример, в САЩ по същото време почти 20% от домакинствата имат персонални компютри, в Германия 7%, Швейцария 7%, Люксембург 3%, Франция 5%, Норвегия 8%, Италия 3% и т.н. България дори не е в топ 45 на държавите по този показател. Дори и през 2004-та година, сме на 79-то място в света по брой персонални компютри на глава население.

Източник: Опознай България