Е.Гунчева: Българи! Време е да станем народ. През 2020 да покажем недоволството си и да направим света такъв, какъвто да го харесваме

Уважаеми сънародници,
Измина още една година, която няма да запомним с нищо в обществен план.
Надявам се всички ние в личния и професионалния си живот да сме запомнили 2019 година с позитивни моменти в семейството и работата. Но много са и хората, които не могат да се зарадват и изпитват трудности в живота си именно заради липсата на държавност и неуредените обществени отношения.
Някои от нас са благословени от съдбата и не изпитват лишения в тези трудни времена.
Но има и много наши сънародници, които виждаме в магазините да си броят стотинките за един хляб, да си пишат сметката на вересия или да се молят да не им спрат тока. Време е да осъзнаем, че отговорността е на всички нас.
2019 година няма да я запомня с нищо. Не се случи нищо. Поне нищо, на което се надявах. От изпълнена с надежди януари месец, до всеобщото отчаяние този декември. Но както и друг път съм казвала: има време за всичко. Тази година беше време за сеитба. Нека 2020 година да бъде година на жътва, на осъзнаване и на тръгване на народа ни в правилната посока.
Искам да пожелая на всички вас на първо място много топлина и уют в семейството, любов между близките и лично щастие. Защото щастливият човек иска да направи и другите хора щастливи. Пожелавам ви просперитет, основан на личните ви способности и работа.
Пожелавам ви децата ви да бъдат ваша гордост с възпитанието, образованието и съзнанието, което сте им дали и да бъдат и гордост за народа ни. Нека тази 2020 година да им обърнем повече внимание, защото, съсредоточени върху обществените и лични проблеми, на много от нас не остана време и място да разберат, че децата на България станаха най-големите жертви на прехода. През следващата година трябва категорично и ясно да заявим, че те са бъдещето на България, както и че семейството е най-важното за тях. И никой няма право да разделя родители и деца и да ги настройва едни срещу други.
Искам да пожелая на всички ни обществено съзнание и да изградим най-после гражданско общество. Където всеки един от нас да има информация и отношение към всеки един обществен проблем и да работи за неговото решаване. Защото гражданското общество не чака спасители, а решава проблемите си само. Нека през 2020 година от електорат и матриял да порастнем в народ! И въпреки, че по азиатският календар ще бъде година на мишката, за България да бъде годината на събудените лъвове!
И няколко думи за България. През тези тринадесет века е имало и трудни и щастливи години. Хиляди пъти българите са празнували новата година с надежда и пожелания. И винаги с убедеността, че България ще я има и че сме една общност – българи. Срещу света, в който сами си извоювахме място. Срещу Европа, която преди тринадесет века наложихме с меч да ни приеме, а сега същата Европа ни смята за треторазредни парии и ни налага своите правила. Нека на първи януари да се събудим с убедеността, че да си българин е чест, дълг и гордост. И да предадем това усещане на децата си.
Българи!
Време е да станем народ. Време е през 2020 година да покажем нашето недоволство и да направим нашият свят такъв, какъвто да го харесваме – със закони, важащи за всички, с управляващи, които да са слуги, а не господари на народа, с честни и почтени политици и общественици, със справедливост за всички. Време е да обърнем повече внимание на семействата и децата си, защото те винаги са най-важното нещо! Време е и да се обърнем към България и да осъзнаем, че тя е НАША, на НАРОДА, а не политиците и на ЕС и САЩ!
И най-важното – здраве, любов, щастие, сплотеност и български дух!
Честита Новата 2020 година!

Елена Гунчева