Продължението на бестселър от 2019 може и да не излезе... Министерството на културата поиска "да го прегледа първо"...

https://m.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Перипетиите около излизането бестселъра на 2019 г. - "Задругата", очевидно ще се онаследят и от очакваното му продължение.
Както е известно, поради огромния интерес, и натиск от читателите, самото продължение бе написано в ускорени срокове, и се очаква да излезе преди още да е изтекла 1 година от първата книга. Абсолютен прецедент в Българи.
Но явно различни планове имат управляващите, които доста се "напариха" от "Задругата", която с малко закъснение, опитаха да спрат. А след това я обвиниха за "хибридна пропаганда", "анти-атлантическа диверсия", че вреди на членството в НАТО и ЕС, и "твърде много прокарва традиционните ценности, в ущърб на алтернативните ориентации". Доста ядоса властта и представянето на Русия в положителна светлина, както и ползването на словосъчетанието "турско робство", което е забранено от закона и вреди на българо-турските отношения.
Сега очевидно са решили да вземат мерки от по-рано.
В последните дни на 2019 г. писателят Добри Божилов е получил официално писмо с обратна разписка, от Министерството на културата, което "иска да се запознае с книгата, и да даде "препоръки", преди излизането ѝ". Посочва се, че при неспазване на това искане, авторът е заплашен от 15 хиляди лева глоба. Същото ще се случи и ако книгата излезе, преди Министърът да е върнал писмо с препоръките си.
Чисто формално, Министерството не може да спре книга, или да въвежда редакции. Но с този "преглед", който може да се проточи неопределено време, може фактически да се отсрочи издаването - дори с години.
Интересно е и, че това не е официална заповед, т.е. не може да се обжалва в съда. Така авторът е изправен пред риска да издаде книгата и да бъде глобен, или да чака до безкрай... Той заяви, че е склонен да рискува, заради очакванията на читателите.
Междувременно, първата част - "Задругата", предизвика фурор и се превърна в абсолютния хит на изминалата година. Тя е най-продаваната художествена книга, излязла през 2019 г. В допитването до работещите в книжарниците е обявена за най-добра българска книга на 2019 г. Появи се сред препоръките на критика и културни сайтове сред "книгите, които не бива да се пропускат". А сред читателите предизвика вълна от отзиви, свързани с прераждането на националното самочувствие и гордостта да си българин, но не викопарна, а обективно обоснована.
Към края на годината - на самия Панаир на Книгата, "Задругата" се изчерпи, и не остана тираж дори в Издателството. Наложи се да се събират случайно останали запаси от складове, дори от бензиностанциите. Впоследствие печатницата работи извънредно по празниците, и излезе нова допечатка. В момента отново я има в основните книжарници, и в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)