Новата "пирамида": Академии по "творческо писане"... Мижи Пеньо да те лажем, дай едно 500 кинта, ке те праим "писател"...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Напоследък забелязвам нарастване на броя на академии, курсове, уроци по "творческо писане". Това, при положение, че средният тираж на български автор е под 500 бройки, а да не ви издавам и строго секретната тайна, че всъщност е под 200 бройки. И гледам едни "автори", дето хленчат, че издателят не им продавал книгата (все едно той може да накара някой да купува, ако не му е интересно), та тия "автори" се превръщат в лектори по "творческо писане". Та дори пари вземат за това - станете писатели, отворете себе си.
Работата много ми прилича на музикантите, дето вече не правят музика, а са станали журита и водещи на... шоута за издирване на нови музиканти.
Или пък на бизнеса с книги по покер, писани от "покер-гурута", които обаче напоследък не могат да спечелят нищо по турнирите :)
Накратко - който не може да върши това, дето си мисли, че върши, започва да събира пари, за да "учи" други да вършат това дето той не е успял :)
Скъпи съотечественици, "творческото писане", ако искате да го учите, се казва "филология". Там ще ви научат на граматичните правила, на изяществото на изказа, на всичко, което във вековете е развил българският език. Ако искате да имате перфектен текст, и да нямате нужда от редактор, изучете една филология. Но това не е задължително. Можете да пишете и без филология, просто научете граматиката, за да не изглеждате смешни...
След това - останалото е просто вдъхновение. Намерете го у себе си, и пишете...
А най-истинският урок по "творческо писане", е да четете книги. Прочетете книгите на най-добрите автори, и като видите какво са направили, ще се научите...
У нас има твърде много "чукчи-писатели" - дето пишат, но не помислят и да четат. Гледайте да не се запишете на курс при някой такъв :)

Добри Божилов,
автор на "Задругата"