Политици запалиха телефона на най-продавания ни писател... По избори, откриха, че у нас се издават книги, и авторите са харесвани от народа... :)

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Българското книгоиздаване очевидно е във възход, след като вече повече от година, нито една чужда книга не може да се изкачи към върховете в класациите.
Там са все български автори (от типа на Добри Божилов и "Задругата"), а нещо като се продава много, сигурно хората и го харесват, защото да дадеш пари е малко повече от това да пуснеш бюлетина.
1 месец преди поредното разпределяне на общинската трапеза, политиците откриха, че у нас се издават книги.
Това сподели Божилов, който от 6 месеца е в топ интереса на културните медии, но не и нещо по-голямо.
"Имам наплив от обаждания от политици да се включвам в кампанията им. Казват - ела тук, ще съберем хора, ще ти представим книгата, някои ще си я купят" - обясни авторът на "Задругата".
Според него, предложенията никак не са лоши, защото рекламата и промоцията на нова книга е трудна и скъпа. Фактически политиците предлагат взаимно-изгодна сделка - ти им правиш PR колко са добри и обичат народа, а те привличат внимание към книгите.
Засега обаче, Божилов избягва да се обвързва, и внимателно подбира с кого да се появи. Не че не го прави изобщо, но гледа да не е много масово, и не с всеки.
Като цяло, политиката има много "подводни камъни" и винаги от най-добрия замисъл може да излезе най-големия абсурд с обратен знак. Затова е по-добре - писателите отделно от политиците.
"Същото важи и за други колеги от изкуствата - музиканти, артисти, художници. Изкарват някой лев по избори, но после си навличат негативите на политиците. Вижте какво стана с Веско Маринов - талантлив музикант, когото в момента възприемат основно като любимец на Цветан Цветанов." - каза Божилов.
Припомняме, "Задругата" излезе през март и веднага се превърна в бестселър. От тогава е постоянно в Топ 10 по продажби, а 6 седмици дори бе на първо място.
В нея се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов. Именно позитивните про-руски послания са конкретната причина за настоящите конфискации, свързани с "шпионския скандал".
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.
Срещу "Задругата" имаше доста провокации, но тя все пак е на пазара. Може да се намери в основните книжарници, или в Интернет:
Издателство Лексикон
BookPoint 
Orange
Store.bg
Хеликон
Сиела 
Ozone 

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)