Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

Манолова "незабавно отменя забраните за книги", ако бъде избрана за кмет... Това е е "позор и абсурд"...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Основният претендент за кметския стол в София Мая Манолова дълбоко се възмути от кметската заповед, която забранява няколко книги до изборите, защото "можели да объркат избирателите".
Припомняме, нареждането спря от продажби в книжарниците абсолютни класики с патриотична насоченост, но основният пострадавш е новият бестселър "Задругата" на Добри Божилов, който точно сега е в пика на търсенето си, а авторът се налага като име.
"Бъда ли избрана за кмет, незабавно ще отменя тази позорна заповед. Тя противоречи на свободата на мисълта и на творческата свобода" - каза Манолова.
Забраната за месец и половина в най-големия пазар - София, ще струва хиляди тираж. Авторът Божилов коментира, че ще обжалват "това абсурдно разпореждане, което противоречи на свободата на словото и на правото на творчески идеи". Съдебните процедури обаче са бавни, и до изборите едва ли ще има окончателно решение. Явно на това разчитат герберите около Фандъкова.
В Забраната са включени и Интернет сайтовете, но част от тях се хостват извън София, и реално ще могат да продължат да продават. Не е изключено обаче ГЕРБ да разпрострат нареждането върху цялата страна.
"Ако това нещо наистина се случи, "Задругата" ще се превърне в апокрифна литература. То може дори да я направи по-търсена. Историята не познава случай забрани или изгаряния на книги, да са довели до успех за направилия го." - коментира Добри Божилов.
Проверки по книжарниците сочат, че тя все още не е иззета. Книжари коментираха, че още "нищо не са им казали". Вероятно ще трябва време Софийската избирателна комисия да сведе нареждането до търговската мрежа. Това най-вероятно ще се случи в рамките на 3-4 работни дни следващата седмица след празниците.
Съединението и почивните дни около него помагат на забранените - читателите все още ще могат да си ги купят.
Припомняме, точно за 3 март (още едно знамение) излезе новата българска книга "Задругата". Това е най-родолюбивата книга от 1989 г. насам, а някои мнения са, че дори е най-доброто от "Време разделно" насам. За седмици се превърна в абсолютен хит и влезе в класациите "Топ 10" на книжарниците, като дори оглави някои от тях...
Чудесен подарък за 3 март. Така издателят я представи във Фейсбук профила си. И добави: "Бих искал всички български автори да могат да пишат така".
Но най-ценното в книгата е не авторът, а посланието. В нея се разбива митът за "липсващото турско робство" и фактически се провалят 3 десетилетия опити на да се напише нова история. Това логично предизвика гняв у страните, които се опитват да го правят - управляващите, соросоидните фондации и атлантическите формации.
Книгата отговаря на обществените очаквания "някой да направи нещо" и да спре случващите се абсурди с историята и с българското самочувствие. Очевидно е направено.
Значението на книгата е не просто, че е написана, а с това, че се приема добре от публиката. До момента са я прочели няколко десетки души, и отзивите са изключително позитивни. Т.е. тази книга е едновременно патриотична, но и интересна за четене. Това ще я направи влиятелна. Именно това влияние ще порази фалшификацията на историята.
В книгата се случва и нещо друго революционно - Русия е представена в положителна светлина. Нарушен е официалният канон тя да е единствено лоша и да е искала да ни увищожи.
"Ролята на Русия не е централна, но образът и е наистина позитивен. Това е така, защото това е единствената велика сила, която е направила нещо за освобождението ни", обясни авторът Добри Божилов. "Всички останали само са плели интриги и са се опитвали да извлекат ползи за себе си от събитията на Балканите и в Османската империя." - добавя той.
"Задругата" се очертава като абсолютния хит на книжния пазар през 2019 г., с рекордни "ранни записвания". Най-краткото и представяне е: "А какво ще правите като я прочетете? Ще я прочетете пак..."
Това е книга за надеждата, възникваща в най-голямата тъмнина.
Вярвате ли, че е възможно някой да мисли за България повече от за живота си, да и дава всичко за нея? И тя да побеждава, благодарение на това... Е, случвало се е...
Не можем да ви разкажем цялата книга, но се е случвало, и то в много по-труден период от днес. И в този период, приличащ изцяло на "черен", страната ни е постигнала своите победи. И те се дължат само и единствено на това, че някой може да мисли за народа, много повече от за себе си. И да отдава целия си живот на това...
В представянето на книгата от Издателството пише следното: "От Лондон през Истанбул и Виена до Москва, едно тайно семейство от безусловни верни помежду си българи, превежда народа през най-тъмния период от историята. Тайна задруга, съществуваща векове, гради своето дело из всички кътчета на Османската империя. Братство, основано на пълната липса на алчност и себелюбие, и на пълната отдаденост на мечтата за прераждане на България.
Това е книга за победата там, където най-малко бихте я очаквали. Победа сред тъмнината и привидното пропадане...
А като я прочетете...
Ще я прочетете пак... "
А авторът добавя: "Ако тогава е можело, защо да не е възможно и сега? И днес българи да мислят за България, повече от живота си, и да я изведат от Тъмнината..."
Това е книга за надеждата, която се е случила веднъж... И поражда нова надежда за бъдещето...
Книгата я има в книжарниците, и он-лайн ТУК:
Ozone.bg 
BookTrading

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, указан в главата му)