Писател поиска да "отлъчат от църквата" Бойко и прокурорите, замесени в тази унизителна акция срещу Православието... Ще им "разтреперите краката" на тези страхливци...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Днес един приятел - не прекалено набожен, ми каза, че изглежда отварят "прозореца на Овертон" и за Православието.
За който не знае, прозорецът на Овертон е схема за манипулации, чрез която и най-безумната идея постепенно да се превърне в приемлива и нормална. Тръгва се от опипване на почвата, тестове, дори осмиване, лека полека става "не толкова лоша", после всъщност "добра", и накрая се превръща в нормалност. Точно така, за 30 години превърнаха сексуалната патология "хомосексуализъм" в "нормално поведение"
Но сега - сякаш започват същото с... Православието.
Първо прокуратурата започна атака срещу "руски шпиони". А в обвинителния акт срещу Малинов има абсурди, свързани с това, че искал да ни насочва в "православна посока". Това престъпно ли е?
А после...
После се включиха организирано какви ли не "говорители" и коментатори, които внушават, че Православието е нещо лошо, то е част от шпионажа, и иска да ни отклони от единствено правилния избор на Евро-атлантизма... Говори се за него като за "заплаха", сякаш не сме православни от 1100 години.
Днес и бившият президент Росен Плевнелиев се включи. Той директно го атакува, като каза, че БПЦ била клон на Руската църква.
Това е абсолютно гнусна лъжа. БПЦ не слугува на Русия. Доказателство за това е и мълчанието и по най-горещия въпрос - независимостта на Украинската църква. Близките до Москва църкви вече го заклеймиха. Реално и БПЦ трябва да го направи, защото действията на Вселенския патриарх са неканонични. Но тя мълчи. Запазва някаква позиция за маневриране и преговори.
В по-общ план, БПЦ не е подчинена на Руската църква, а е част от голямата обща Православна църква, част от която е и Руската. Всички тези църкви са едно цяло и са разделени само за да проповядват на различен език. Т.е. това че БПЦ и РПЦ имат общи възгледи е съвсем нормално. Имат и със сърбите, гърците, сирийците, та дори с Вартоломей, с когото сега има конфликт.
Опитът да се внуши, че православието е нещо лошо, е поредна стъпка в дългосрочната стратегия за заличаване и унищожаване на България.
Една народност се състои от 4 компонента - език, азбука, религия и култура. Като промениш нещо в тях, променяш народността. Тя става по-различна. Типичен пример са българите-протестанти и евангелисти, които вече са леко по-отделени от общата българска маса.
Но като промениш още нещо, още повече се отдалечаваш. Има подобни опити - например в азбуката. Някои предлагат да се мине на латиница.
Опити има и в отричането на културни икони като Вазов и Ботев, и замяната им с посредствени преводни образци на западната литератури.
Т.е. процесът си върви.
Но защо Православието да е лошо?
Нима то не ни преведе през Робството? Нима Православна България не бе онази велика Империя на Симеон и Йоан Асен?
За 1100 години тук, уби ли ни Православието? Ако беше лошо, отдавна да го е сторило?
Уби ли ни? Или ни спаси...
Ако бях на мястото на БПЦ, сега бих "отлъчил от църквата" цялото правителство и всички прокурори, замесени в тази крайно унизителна и обидна акция срещу Църквата ни! Може и юридически нищо да не значи това днес, но ви уверявам, че ще им "разтреперите краката" на тези страхливци. Особено на Бойко. Защото всички много обичат да ходят по черкви на празници, и да се снимат с Патриарха. А сега - слугуват на господари, които искат да унищожат нашата вяра... 
България не само трябва да се гордее с Православието, но да се гордее и със себе си - защото тя го е предала на Русия. Трябва да се гордеем с Русия - като наша дъщеря, която е постигнала световно величие.
И аз - като българин, съм горд с това.
А онзи, който се срамува - нека да изгори една единствена книга - своя български паспорт. Да се маха и да не обръща поглед. Ние не искаме да гледаме опозорените очи на предателите...

Добри Божилов, писател
Автор на бестселъра на 2019 - "Задругата"