«Аз не съм българин!» — обичал да казва Борис ІІІ

(«Аз не съм българин!» — обичал да казва Борис ІІІ)
Малцина знаят, че поетът Никола Йонков Вапцаров е разстрелван два пъти.
Нашите сънародници трябва да са наясно с този факт, за да не се плете героичен ореол на цар Борис, който не заслужава такава слава, защото е демагог, лицемер и вулгарен тип, заявил веднъж на вече популярния и ползващ се с всенародна слава и почит писател Елин Пелин:
«Ебах те в простака!».
Въпреки настоятелните молби на известни български интелектуалци, Борис не помилвал Вапцаров, независимо че няколко пъти отсядал в дома на Вапцарови и добре познавал тази фамилия.
След време станало ясно, че монархът е постъпил така, за да се отчете на предстоящото посещение на Гьобелс, че у нас се води активна борба с противниците на фашизма.
Някога в Търново имаше един старец, свидетел на разстрела на Вапцаров, който по същото време е бил военнослужещ. С него ме запозна мой възрастен професор Никола Николов (светла му памет!), който знаеше, че проявявам особен интерес към живота и творчеството на Вапцаров.
По думите на очевидеца, след първия разстрел поетът останал жив, но припаднал. Присъстващият лекар напипал пулс и заявил, че Вапцаров е жив.
Тогава палачите се обадили в двореца и съобщили на Борис ІІІ, който останал недоволен от тази новина и с груб тон наредил поетът да бъде ликвидиран.
«Убийте го! Гръмнете го в главата!» — викнал гневно царят.
По международните закони властта няма право повторно да изпълнява присъдата.
Който оцелее след разстрел, бива оставян жив.
Въпреки това, последвала втора екзекуция, която повече приличала на мокра поръчка.
Вапцаров е застрелян отблизо в главата и силна струя кръв шуртяла по дясното му рамо. Такава била царската «милост» на Борис ІІІ, в онази епоха, за която напоследък се твърди, че уж не е имало фашизъм.

Литератор философ
БГ Нюз Фронт