Или закриваме 40% от държавата, или излизаме от ЕС. Кога някой ще го каже публично?

Станишев ясно каза, че в ЕС няма начин да се обърне решението за ТЕЦ-овете. 
Значи изборът е или закриваме 40% от енергетиката, т.е. 40% от държавата, или излизаме от ЕС. 
Кога някой ще го каже публично?
Решението за топлоцентралите не е замислено конкретно срещу България. 
То е по-скоро опит на запада да удари енергетиката на Източна Европа, за да се отворят нови пазари. 
Но конкретно спрямо България, ударът е убийствен. 
Дори закриването на 4-те блока на АЕЦ беше закриване на по-малък дял от енергетиката.
Подобно решение предполага минимум удвояване (ако имаме късмет), а най-реалистично - утрояване на цената на тока. Какво означава това за 1 милион пенсионери, дето са с 200 лв. пенсия? Какво означава това за хората из провинцията, които на заплата от 500-600 лв. се радват?
Закриването на ТЕЦ-овете ще струва 120 хиляди работни места пряко. А от поскъпналия ток, ще се закрият предприятия, от които се очакват нови поне половин милион безработни.
Над 3 милиарда лева инвестиции трябват за нови еко-съоръжения. И вижте най-интересното - ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ ТЕЗИ ПАРИ. Дори да иска, отново ЕС забранява - това е "държавна помощ". Т.е. ЕС пречи дори на държавата, ако иска да се нагруха със заеми, и ако иска да приеме повишената цена на тока, пречи и да го плати! Т.е. ЕС не оставя избор дори да плащаме. Направо казва "закривайте, ние ще ви продаваме тока"...
Вероятността собствениците на въпросните предприятия да направят тези инвестиции, е нулева. Те трябва да имат гаранция на кого ще продават после драстично поскъпналия ток. И тоя някой, да може и да плати. Собствениците на ТЕЦ са много наясно, че това е невъзможно. И затова ще предпочетат да затворят.
Закривайте, ще ви продаваме тока... Ще продавате на кого? На мизерстващите старци или на закритите фирми?
Въпросът наистина е опрял до това вече да се обсъжда излизане от ЕС. Политическият елит се прави на луд и се надява някак да му се размине. Или да се оправят тия след него. Ударът ще се стовари обаче съвсем скоро - някъде 2021-2025 г.  След 4 години, който е на власт, ще е най-добре сам да се хвърли в някоя от пещите на ТЕЦ-овете, преди да са затворили...

Добри Божилов
12.07.2017