Зеленски поиска от ЕС да забрани 4000 книги... Има и българска...

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изпрати списък с книги в Брюксел, които иска да бъдат забранени за издаване и разпространение на територията на ЕС.

Причина е, че в тях Русия се споменава в положителна светлина, или "не достатъчно отрицателна". Това вреди на украинските интереси.

Сред предложените за забрана творби има и една българска. Това е "Девети" от Добри Божилов. Романът е история на ранния социализъм, в който Тодор Живков е положителен герой, а партизаните са добри. Книгата и сега е еретична и предизвиква ропот в средите на реституцията и градската десница.

В нея наистина е показана и позитивната роля на Русия, която помага на България да се възстанови след войната, без да я обвързва със заеми, подобно на това, което правят САЩ в Западна Европа. Благодарение на труда на българите (ентусиазмът по онова време е огромен), както и на руската помощ, у нас се изгражда модерна държава с образование, здравеопазване, индустрия, селско стопанство и могъща армия. В края на социалимзма, България е втора по интелигентност в света - само след евреите и Израел. В момента сме в дъното на класирането.

У нас има догма социализмът да се представя само негативно, която бе нарушена от Божилов, и книгата са радва на сериозен интерес. Хората искат да знаят Истината.

Тя обаче явно не е удобна на всички.

"Русия безспорно е агресор и терорист. Не може под никаква форма тя да бъде подпомагана. Ако трябва, нека ЕС да се откаже от свободата на словото временно, но да ограничи руското влияние..." - каза Зеленски.

Русия приема режима в Киев за тоталитарен и фашистки. Тази атака срещу книги много прилича на поведението на нацистите в Германия през 30-те години.

Потърсен за коментар, авторът Добри Божилов каза, че цензурата накрая винаги се обръща срещу цензуриращия. Той не само не възнамерява да изтегли книгата, но дори се готви за подобни атаки срещу други негови книги, които също не са съвсем удобни на статуквото.

ЕС все още не е взел решение по искането, но основните книжарници у нас са снели "Девети" от продажби "за всеки случай, и за да не ги глобят". Тя обаче все още може да се намери по Интернет...

Г.Н.