Руският посланик спаси книги, нарочени за конфискация и изгаряне... Прибра ги в Посолството...

Руският посланик случайно тази сутрин спаси 1000 бройки от търсена книга от конфискация, в рамките на разразилия се "лов на (руски) вещици" у нас, заради войната в Украйна.
Става дума за комплекта на серията "Задругата"  на Добри Божилов, който вчера бе обявен като "вражеско оръжие на хибридната война" и започна процедура по изземване и наказване на който я чете.
В момента управляващите се опитват да спрат разпространението "на едро" - при печатници и складове.
Така вчера бус с книгите, но също и с други издания, заредени от книжната борса, бе спрян в кв.Изток - близо до Руското посолство. По случайност, наблизо е била посланик Митрофанова, която излязла да си купи няколко неща от супермаркета. Посланикът е известна като земен човек, обичана от хората, която често излиза от дипломатическата мисия и се движи сред народа.
Като видяла караницата между полицията и шофьора на буса, тя се приближила да провери какво става. Униформените я разпознали и заели поза на уважение.
Оперативният офицер - някой си майор Зеленов, обяснил че имат заповед от министъра на културата, за "конфискация на литература, и всичко, което може да служи на руската пропаганда у нас".
Посланикът уважил закона и казал, че няма да се меси, но ако пренесат книгите в Посолството, те ще бъдат на територията на Руската федерация, и няма да нарушават нарежданията на властта у нас. Там ще минат под закрилата на дипломатическия имунитет...
Полицията и шофьорът се съгласили и така конфликтът бил разрешен.
В момента книгите вече са блокирани от книжарниците, но  все още ги има в Интернет
Романите на Божилов са сред най-търсените бестселъри - български автор задмина Дан Браун и Толкин. Това е добре за нашата литература, доста подценявана и често пъти - унижавана...
В книгите се говори за тайна организация, създадена от цар Иван Шишман, за да помогне на оцеляването на българите през турското робство. Робството е именно "робство", което много дразни атлантиците.
Ролята на Русия в книгата, макар и не централна, е силно позитивна. "Това е обективната история, отразяваме я, трябва да сложим край на западните манипулации. Русия е помогнала много на България, и това е написано" - обясни авторът Божилов.
В книгата също така силно се подкрепят традиционните семейни ценности, което дразни привържениците на алтернативните ориентации.
"Семейството е помогнало на българите да оцелеят. Класическото патриархално хетеросексуално семейство. Не можем да измисляме обратни ориентации в 18 век и в българското Възраждане. Трябва да уважаваме своите ценности, и това няма да се промени в книгата..." - допълни авторът.

В момента, тя все още може да се поръча тук:

Книгите на Добри...


Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му)