Заради кризата в Украйна, да се спрат някои книги - можели да демотивират войниците да се бият за НАТО

Да се спрат някои книги, които пречат на евро-атлантическото мислене, поискаха от Американското посолство, в писмо до Министерството на културата.

Става дума за няколко заглавия, най-популярното от които е "Сказанието" от Добри Божилов - историческа сага, която показва величието на българите, когато сами са вярвали в себе си, и не са имали чуждоземни господари.

Книгата вече я няма по книжарниците, но все още може да се поръча през Интернет.

Според Херо Мустафа, "подобни книги внушават опасен национализъм и симпатии към Русия, и могат да навредят на мотивацията на българските войници да се бият на страната на НАТО". Според посланика, България е лоялен съюзник, и от нея се очакват значително участие и подкрепа, ако избухне война в Украйна. "Това няма как да стане, ако българските войници мразят САЩ, или се вдъхновяват от четива за отдавна отминали времена, които никога няма да се върнат", посочва Мустафа.

Потърсен за коментар, авторът обясни, че това не е първата провокация срещу книгите му, които излизат извън шаблона, и оспорват задължителните "ценности" на ЕС и САЩ. Въпреки съпротивата, те могат да се намерят - основно в Мрежата, и в някои по-малки, патриотично настроени книжарнички. В големите вериги обаче ги няма.

Божилов вече си е навличал критики също, заради твърдението му, че турско робство е имало, както и защото възвеличава класическото семейство, като основа на обществото.

"Сказанието" е за времето малко преди основаването на Българската държава, и проследява живота на китайска принцеса, пратена като заложница на българите, след като императорът е изгубил война с тях. Тя постепенно става българка, и взема дейно участие в създаването на държавата на Аспарух, както и в много други ключови събития от онази епоха. Романът е изключително вълнуващ, чете се на "един дъх", и това тревожи атланто-либералите, защото се страхуват от популярността и високите тиражи на подобна литература.

Въпреки, че искането на Посолството неизбежно има ефект - поне върху големите търговци, то книгата не е неоткриваема и може да се поръча в някои сайтове:

Книгите на Добри

Store.bg

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му)