Американският посланик поиска спиране на нова книга - изкарвала българите "твърде велики"... вредяла на "международните ценности"...

Американският посланик Херо Мустафа изпрати писмо до Министерството на културата, с което иска държавна намеса, срещу току-що излязла книга.

Става дума за "Сказанието" от Добри Божилов, който се превърна в автор на бестселъри със "Задругата" и "Изгореният"("Заветът"). Книгата е трета от сагата, но се явява някакъв вид предистория - нещо от типа на "Епизод I" на "Звездни войни". Може да се чете след първите две, а може и да се започне с нея.

По-важното обаче е съдържанието. Романът, който вече се разпространява безплатно в Интернет, се връща към корените на българите - още преди основаването на държавата ни. Показва древната мъдрост, силата на духа и всичко онова, което обяснява защо сме преживели какви ли не падения, и накрая винаги сме се изправяли. Книгата има за цел да покаже от къде идва познанието, стоящо зад създаването на Задругата от цар Иван Шишман в края на 14 в.

"Подобни книги "инжектират" твърде много величие в един твърде малък народ. Пречат му да бъде добър партньор на по-големите, които се грижат за него, и го закрилят днес. Подобен ускорен патриотизъм днес не е полезен...", пише в писмото на посланичката.

Известно е, че САЩ влагат милиони всяка година в НПО-та, които да потискат патриотизма и да налагат глобализма. Появата на алтернативни мнения, особено от доста четен автор, подкопава тези усилия.

"Международната политика си има правила. САЩ толкова много ви помагат, видяхте дадохме ви самолети. Трябва уважение и съобразяване с определените рамки", добавя Мустафа.

"Сказанието" излезе преди 2-3 дни", поясни авторът. Той пусна книгата безплатно в Интернет още преди месец, и тя предизвика фурор. Причината да се подготви хартиено издание е натискът от читатели, които вече са я прочели, и "искат да си я купят и така". Вероятно смутена от този първоначален успех, посланичката се активизира.

Заради натиска от Посолството, книгата е изведена от основните книжарски вериги. Страх ги е да си "нямат проблеми с американците". Продават я предимно по-малки патриотични книжарнички. Предлага се и в някои сайтове Интернет:

Store.bg

Книги от класа


Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, описан в главата му)