Милионери от БСП поискаха спиране на книга за Т.Живков... Обърквала "новите ценности" на "младите социалисти"

Секретариатът на Партията на Европейските социалисти изпрати писмо до министъра на културата Велислав Минеков, с което се иска да бъде спряна новоизлязла книга.
Става дума за романа "Девети" от Добри Божилов, който вече предизвика серия от брожения из атлантическите среди. Атаката отляво обаче е странна, защото книгата е позитивна към периода на социализма, и в нея Тодор Живков е положителен герой.
Няма нищо изненадващо обаче, като се отчете, че в българската секция на ПЕС присъстват предимно "милионерите в БСП", които не са много социалисти. Именно те са изготвили протеста, а секретариатът само им е направил услугата да го пусне "от Европа". Лидерът Станишев явно не се е възпротивил, въпреки че произхожда от семейство, близко с това на Живков.
Според милионерите, имащи какви не бизнеси - от фотоволтаични централи, през ремонти на пътища, до печатници, подобна книга "отклонява младите социалисти от новите и правилни европейски ценности".
"Не може да се възхвалява комунизмът. Той е черна страница от историята, за която и нашата Партия се извини. Бъдещето е само и единствено на пазарната икономика, отвореността и европейската интеграция. Това не може да се оспорва, всеки който го прави, трябва да бъде наказан с европейски глоби", пише в становището.

Добавя се също:

"Недопустимо е да се възвеличава Тодор Живков, но у нас това все още се случва, и то успешно. Романът "Девети" хвали ранния социализъм - точно когато са най-големите репресии и Народният съд. Тодор Живков е силно положителен герой вътре. И хората харесват тези лъжи. Книгата е сред бестселърите в класациите на пазара. Ние се борим за свободен пазар, доходи и печалби. Ние сме същността на почтения ляв капитализъм. А подобни "писателчета" ни удрят."

Романът "Девети" е третата книга на Божилов, пусната от издателство "Лексикон". Наистина се продава добре. Тя е правдив разказ за ранния социализъм, в който са показани и положителните му страни.

Според автора, не може толкова важен период от историята ни, да се показва само с негативното. "То е 1% от съдържанието. Лагерите и репресиите са това. Останалите 99% са образование, здравеопазване, сигурност, работа за всеки, достойна армия, вода и ток в селата, индустрия и селско стопанство. Това е социализмът, и истината започва да изплува, след 30 години лъжи и пропаганда.

В романа действително присъства Тодор Живков като положителен герой. Проследени са обаче съдбите не само на високопоставените, а и на обикновените хора, чийто живот се променя коренно към добро. И те са благодарни за това.

"Изобщо не се смущават подобни провокации. Милионерите в БСП нямат нищо общо със социализма, те са неговата точна противоположност. Не мисля да се отказвам, продължаваме напред...", коментира авторът. 

Засега официален отговор от Министерството няма. "Книгата" все още може да се намери в основните книжарници, и в Интернет:

Хеликон

Сиела

Лексикон

Orange

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)