Американският посланик поиска да се спре "Алея на книгата"... Щяла да се представя книга, позитивна за социализма...

 

Американският посланик Херо Мустафа се срещна с министъра на културата, и поиска с нота, спирането и отмяна на предстоящата "Алея на книгата", която предстои да се проведе между 6 и 12 септември в София.

Причина е предвиденото точно на 9 септември, представяне на едноименния роман "Девети", в който е писано за социализма в положителна светлина.

Романът, с автор Добри Божилов е за периода непосредствено след 1944 г. Тодор Живков е положителен герой, като се разглежда младостта му - до издигането му начело на държавата. А партизаните и комунистите не са лоши, а се борят за народа, и строят държавата.

"Подобни книги пречат на дългогодишните ни усилия в системата на образованието - да покажем на младите истинското лице на комунизма. Инвестирали сме стотици милиони в това, и накрая - някакъв  автор пише книга, и кара децата да се съмняват. Свободата на словото си има граници...", каза Мустафа.

Романът се разпространява вече няколко месеца, и се радва на същата популярност като първите 2 книги на Божилов - "Задругата" и "Заветът". Той се утвърждава като един от най-увлекателно пишещите автори, сравняват го с Дан Браун и Умберто Еко.

Без да се приема толкова сериозно, Божилов коментира ситуацията:

"Девети" е опит да се сложи край на 30 години лъжи за социализма. Той се представя единствено с негативните му страни, за да се промиват мозъците на хората, които не са го виждали. Всъщност, всичко това негативно - което безспорно го има, но то е 1% от съдържанието. 99% от социализма е нещо добро  - това е Златният век на Третата държава..."

Авторът добавя също:

"На 9 септември сме изостанала държава, с 80% селско население, без течаща вода и ток в 90% от страната. На 10 ноември сме индустриална сила с 80% градско население - точно както е в развитите страни, със собствени жилища, автомобили, безплатни здравепазване, образование, работа за всеки, ред и сигурност. И голямо национално самочувствие. Не може това да не се учи, а да се вадят само репресиите. За 99% от народа, социализмът е гигантски скок, и това се показва и в книгата. Това е причината тя да е толкова търсена..."

Предните 2 романа на Божилов станаха супер-бестселъри. "Задругата" завърши на второ място по продажби за 2019 г., а "Заветът" - на четвърто - за 2020 г. Практически Божилов е по-продаван автор от почти всеки друг у нас, като отстъпва единствено на писатели с 20 години история и утвърдена аудитория, от типа на Георги Господинов.

САЩ инвестират значителни суми, така че да променят учебниците по история, и социализмът да се изкара "абсолютното зло". Все още обаче доста хора помнят Истината, а с подобни книги, тя ще остане и записана за бъдещето...

Засега няма коментар от Министерството на културата, ще отмени ли "Алея на книгата". Формално може да го направи, като използва например заплахата от "корона-вируса". Представянето на "Девети" е от 19 ч. на съдбоносната дата, в Литературния кът. Самата книга все още е достъпна в основните книжарници, както и в Интернет...

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)

 

13 коментара:

 1. Смятам, че Американският посланик Херо Мустафа грубо и безцеремонно нарушава суверенитета на България,още повече, че се отнася до представянето на книгата на един от най-успешните писатели от последните години.Вмешателството и изопачаването на историята,както госпожата сама подчертава,с нищо не допринася за нормалните ДИПЛОМАТИЧЕСКИ отношения между България и САЩ.Тъкмо обратното.Нека да е ясно , че каквито и мерки за преиначаване и охулване на историята на България по време на социализма да предприеме Американската дипломация и правителство,истината за онези ползотворни за страната ни години ще излезе на яве и ще бъде съхранена.Жалко за госпожа Мустафа,изглежда умна жена,но......май само така изглежда.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Изглежда ми на добър и изпълнителен служител на страната си, страната, която представлява!

   Изтриване
 2. Тази,мустафа кой разрешава да се разпорежда като че ли се намира своята държава.Абе,нахални бе да си събират чуковете и да се махат от България.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. какво се учудвате ? Янките си ни имат като колониална провинция и си се чувстват като у дома . Не забравяйте ,че сме колониални роби и господарите са ни те .

   Изтриване
  2. Както и руснаците ни мислят за тяхна
   неразделна колония, принадлежаща им.

   Изтриване
 3. Да ия дане се на мира във страната си само там може да налага вето то си тя не е български гражданин и дане забравия как и е името ни е не обичаме ф.....

  ОтговорИзтриване
 4. След 1953 г, руският мужик Хрушчов решава да издигне никому неизваестния селяк Тодор Живков, за да му е еша. По време на една разходка в парка (за да не слушат съветските другари), ген. Йонко Панов, началник на ГПУ на БНА, запитал Вълко Червенков, тогава Първи Секретар, що за човек е този Живков.
  - Какво да ти кажа, Йонко - въздъхнал бай Вълко - прост човек.
  Последното е от мемоарите на на генерала.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Как прост човек? Държава без никакви традиции в математиката, измъкна електронната индустрия в СИВ. Унгарците са гениални математици, и не я получиха. По 2-3 милиарда долара на година от реекспорт на руски петрол, даден по "братска линия". Изнасяме боклучави компоти с пръст вътре (това е признание на Луканов), внасяме петрол. Построи атомна централа, прати 2 човека в Космоса, а 1990 като влязоха тестовете за интелигентност, се оказахме на второ място в света, след евреите само. Що за образование сме имали? И това - прост човек. Бай Тошо трябва да се казва "Бай Тошо Велики", подобно на Симеон от Първото царство...

   Изтриване
 5. По добе тъкъв прост от колкото сегашните умнициЛ Простият за 45 год постигна толкова много че 30години се краде и още има

  ОтговорИзтриване
 6. Не се "връзвайте", забавлявайте се. Това е целта на художествената измислица - да ви доставя удоволствие, а не да ви информира

  ОтговорИзтриване
 7. Ха ха ха, реклама!

  ОтговорИзтриване
 8. Изобщо не се съобразявайте с глупостите на тази американка от турски произход. Нищо лошо нямаше в този период от нашата история. Това ли е прехвалената американска демокрация , ако това е което е направила жалко за великата държава - какви мижитурки я представляват

  ОтговорИзтриване
 9. Социализмът е зло! Зло, което остави само мизерия и нищета навсякъде, където е минал червения ботуш! За справка - Куба, Виетнам, Северна Корея, Русия, България и т.н. бивши социалистически държави - съсипани и унищожени! Няма нито една социалистическа държава, която да процъфтява - нито една! Щастливи сме, че вече това няма да се върне никога! Щастливи сме, че сме в Европа!

  ОтговорИзтриване

Кажете си мнението...