Избори 2024
Писателят Добри Божилов е кандидат с:
Бюлетина 4, Преференция 117 - за Европейския парламент
Бюлетина 4 - за НС
Коалиция "Ние, Гражданите"

US сенатори искат санкции за България, заради книга, отричаща победата им в Студената война... Ние ги пазим в НАТО, даваме им Ф16, а те ни охулват...

Трима американски сенатори от Комисията по медийните въпроси и противодействието на руската пропаганда, написаха писмо, в което искат Държавният департамент да санкционира България, заради издадена книга, която е позитивна за социализма. 
Става дума за "Девети" от Добри Божилов, която е за първите години след 9 септември. В нея Тодор Живков е положителен герой, но все още не е застанал начело на държавата, а е партиен функционер, изграждащ новия ред.
Друг опасен момент е, че Русия е представена положително.
Сенаторите искат книгата да бъде спряна и иззета от пазара, под заплаха от наказателни мерки.
Според сенаторите, които се появават седмици, след подобно искане от Херо Мустафа, текстът не съответства на историческите факти, а много хора са склонни да приемат художествените творби като истина. Това щяло да навреди на "преборването с митовете, наложени през комунизма".
Авторът Добри Божилов натрупа известност с бестселърите "Задругата" и "Заветът".
"Девети" в момента се намира в книжарниците и он-лайн магазините, като интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Според писателя, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Сенаторите се надяват на поддръжката на Министерството на образованието, което провежда последователна политика по пренаписване на учебниците по история, и изкарването на комунизма като злокобен период, в който няма нищо добро. Което е чиста лъжа.
Според автора, идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов.
"Усилието на цяло поколение учени може да бъде зачеркнато, ако се позволи на масово ориентирана литература да се разпространява и да внушава неверни послания. Оспорва се и историческата победа на САЩ в Студената война, което е най-великото достижение в цялата история на човечеството. Малко хора четат научните студии и дисертациите, но хиляди могат да прочетат подобна книга. След това истинската наука ще се бори с години с последствията. За да не се стига до това, държавата трябва да не намеси и да не позволява подобни публикации..." - пише в писмото.
Държавата у нас, по принцип не може да спира книги, освен при извънредно положение и застрашена национална сигурност. В случая подобна заплаха няма, а НАТО се приема от повечето българи, като терористична организация за налагане на колониалната власт над България.
Поради тази причина, не е ясно дали правителството ще рискува силно непопулярни мерки. Но засега официален отговор няма.
Книгата може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
Лексикон
Ozone.bg  

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)