Потрес за "системата": Жан Виденов влиза в парламента... На 7,8% е...

"Жан Виденов влиза в парламента". Това е вълната на новините в момента в социалните мрежи, след като активист на "Демократична България" публикува резултати от вътрешно социологическо изследване.

Това са онези изследвания, които не се публикуват, с рекламна цел, а се ползват, за да се управлява по-добре кампанията. Масовите проучвания в медиите имат пропагандна идея - да мотивират да се гласува за определени партии. Но за по-точна кампания са нужни и обективни проучвани, които се правят от същите агенции, но се ползват само от поръчителя.

Според изнесените данни, Жан Виденов е на 7,8%, при това има ръст нагоре. Т.е. вероятността да влезе в парламента е абсолютно гарантирана.

ДБ е последната, която може да се заподозре в симпатии към Виденов. Половината от тази коалиция са бивши костовисти, които приемат Виденов за абсолютното зло, а Иван Костов - като ангел-спасител от него. В коалицията обаче има и други сили, и не е изключено това пускане на данните да е част от вътрешни борби за надмощие. Човекът, пуснал ги - Иван Михайлов, се счита за близък до "Зелените", които са точно обратното на ДСБ, макар да са в момента в една бюлетина.

"Девети"  от Добри Божилов

Жан Виденов има авторитета на единствен некорумпиран премиер на прехода. През 1996 г. той бе свален, след брутална атака на Джордж Сорос срещу валутната и финансовата система, която срина лева и предизвика фалит на 14 банки. Преди това - през 1995 г., Виденов бе постигнал впечатляващ икономически просперитет, което му докара огромна победа на местните избори. Той се противопостави и на вътрешната мафия, в лицето на "Мултигруп", и дори - на Русия, която се опитваше да завземе газопреносната система. Това се случи, въпреки че самият Виденов е твърд русофил, и го е заявил и в настоящата кампания.

Накратко, до момента, подобен почтен идеалист, отнесен от "системата", не сме имали.

Сега той се завръща, като партията му дори не е готова, а се явява през коалиция, наречена "Ляв съюз за чиста и свята Република" (№17). Негов съюзник е разследваният от прокуратурата за шпионаж в полза на Русия, Николай Малинов.

Виденов нарича основните партии на Прехода "майцепродавци" и замислени от "перестройчиците". Той е против приемането на Еврото, и прекомерното подчиняване на България на ЕС и НАТО.

Г.Н.