ЕК прие списък, с книги, забранени за следващите Евроизбори... Има и българска - хвалела социализма и Русия...

Еврокомисията обяви списък с 54 книги, които ще бъдат забранени за разпространение на следващите избори за Европейски парламент. Сред тях има и българска - излезлият тази година роман "Девети" от Добри Божилов.
Мярката е част от пакет за противодействие на "хибридните атаки", който включва и доста други действия, от типа на забрана на сайтове, надзор върху радиостанции и телевизии, и ограничения да се провеждат протести по определени теми (напр. в защита на традиционното семейство).
Според директора на дирекция "контрол над опасно съдържание" Ари Лиханен, въпросните книги "злоупотребяват със свободата на словото", за да "подронват европейските и атлантическите ценности" и да "подкрепят радикални групи, изповядващи архаични разбирания" (например Национален фронт във Франция или Алтернатива за Германия).
Сега списъкът, който не е изчерпателен, а ще се разширява, трябва да бъде въведен в местното законодателство. Т.е. у нас трябва да бъде променен Законът за културата, и издадените тук забранени книги, да бъдат вписани в него. След това, книжарниците няма да могат да ги продават.
 "Девети" идва от автора на бестселъри  Добри Божилов, който натрупа известност със "Задругата" и "Заветът".
Тя се намира в книжарниците и он-лайн магазините, и интересът вече е огромен. Единствената книга, която има фен клуб със стотици членове в него, преди да е публикувана.
Съдържанието и е за ранния социализъм - от 1944 г. до възкачването на Тодор Живков на партийния връх. Самият той е положителен герой, и е висш активист на Партията, който се бори за изграждането на новия свят.
Според автора, случващото се в момента в историческата наука и образованието, е опасен процес на измисляне на нова история и промиване на мозъците на подрастващите. Книгата е опит да се противодейства.
Божилов счита, че идва краят на 30 години пропаганда срещу социализма. "Това е 99% позитивен период, променил е живота на милиони хора. Преди 1944 г. не сме имали ток и течаща вода в селата, където са живеели 80% от хората. В градовете в разкош е живял малък елит, а всички останали са му прислугвали, срещу мизерно заплащане. Полицията е биела БЪЛГАРСКИ деца, защо са стоели пред кръчмите да ядат огризките. Социализмът променя всичко това. Осигурява безплатни здравеопазване и образоване, работа за всички, сигурност, и сериозен възход, стигащ дори до Космоса. Абсурд и измама е това да се крие, и да е представя само с лагерите..." - коментира Божилов. 

Сред причините да влезе в забранителния списък е и позитивният образ на Русия в нея.

Книгата засега, все още, може да се намери в книжарниците и он-лайн ТУК:
 

Г.Н.
(тази "новина" отговаря на профила на изданието, представен в главата на сайта)