Гешев: Комунизмът се завръща с такива книги, трябва да се спрат преди изборите...

Като остра "неокомунистическа" провокация, окачестви нова книга, излязла наскоро, главният прокурор Иван Гешев.

Става дума за "Девети" от Добри Божилов, който в последните години е фурор на пазара с историческия роман "Задругата", по-късно продължен като сага със "Заветът".

"Девети" няма връзка с тях, но безспорно черпи реклама от името на автора, и това и осигури "летящ старт". Става дума за книга за ранния социализъм, в която Тодор Живков е положителен герой, а е проследена и изключително позитивната промяна в живота на обикновените хора.

Основната теза на "Девети" е, че социализмът е 99% добър, и е манипулация да се представя само чрез 1% негативи, от типа на лагери и репресии. В момента се внушава единствено това, а се забравят огромните социални промени - безплатно здравеопазване и образование, ред и сигурност, работа за всеки, равенство и липса на драстични социални различия, олигарси, милиардери, мафиоти и пр.

"Махалото тръгва в обратната посока, след 30 години лъжи и пропаганда срещу социализма. Тази книга е сред първите явления, ознаменуващи подобна промяна... Вече ще се знае пълната истина, а не само негативната и част", коментира авторът.

Според Гешев, подобни книги "изкривяват възприятията", заблуждават хората и оспорват неотменимите вече евро-атлатнически и пазарни ценности. В предизборна ситуация това е още по-опасно, и според главния прокурор, следва те да се спрат, докато мине гласуването.

"Нямаме нужда от нов Народен съд и изтребление на елита на нацията. Комунистите са опасни, а подобни писателчета ги обслужват пропагандно. И със служебното правителство, и с Радев, и с хибридни книги, се постига едно и също - изваждане на България от ЕС, и хвърлянето и в обятията на руската "мечка", твърд е Гешев.

В последно време на него са му подрязани крилцата, след падането на Бойко Борисов. Може би вече не може да лови руски шпиони, и се захвана с по-дребни врагове на държавата, като писателите. В Закона за авторското право няма процедура, по която да се спре книга. Но у нас нищо никога не е ясно и сигурно.

Засега книгата все още я има в основните книжарници, и в Интернет:

Хеликон

Сиела

Orange

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази "новина" отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)