Смех: Гешев обяви, че е заловил еквивалент на "Кеймбриджката петорка" и "българския Ким Филби"...

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут, каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ по повод шпионската афера у нас
По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".
Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.
С това сравнение, Гешев се поставя дори над първия "Гешев" - Никола, който никога не е имал толкова успешна акция като разкритието или внедряването на "Кеймбриджката петорка". Всъщност, така новият Гешев се изравнява с най-великите шпиони в света.
"Девети"  от Добри Божилов
Припомняме, "Петорката от Кеймбридж" е група английски аристократи, които шпионират с години в полза на СССР, вкл. по време на Втората световна война, когато Лондон и Москва са съюзници. Най-легендарният член на тази група е Ким Филби, който се издига високо в британските служби, и дори е готвен за шеф на Ми-6.

Филби е най-големият шпионски провал в историята - и за Британците и за Руснаците. Първите - че допускат толкова високо чужд агент, а вторите - че допускат той да бъде разкрит.
Той е разузнавачески гений, починал през 1988 г. Твърди се, че негова е разработката за разглобяването на съветската система, която след 20-30 години да се рестартира под ново руско лидерство (вече това виждаме да се случва). Филби е фактически най-великият разузнавач на всички времена, задминаващ дори художествени образи като Щирлиц и 007.

Безспорно, Гешев е голяма величина, след като е разбил подобен агентурен кръг...
"Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.", добави Гешев.
Той каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.
Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, категоричен е главният прокурор.

 

ГН

Използвани са материали на други медии...