От последните секунди: Разменят Навални за шпионите на Гешев... Идва в България...

Руската федерация практически призна, че арестуваните у нас са нейни шпиони, като обяви че те ще бъдат разменени за арестувания и осъден опозиционер (и подозиран като шпионин на САЩ) - Алексей Навални.

След като се прави подобна размяна, това доказва че става дума за агенти, това е стандартният начин да защитиш хората си.

Съобщението направи говорителката на Външно министерство на Русия - Мария Захарова. Тя използва дипломатически език, като каза че Москва няма нищо общо с арестуваните у нас, но го прави от "хуманитарни съображения", защото се безспокои за "човевешките им права". Приблизително за същото за Навални се "притесняват" и от Западните страни.

"Алексей ще дойде в България и ще работи за нейната демокрация", поясни по-късно в профила си съпругата на опозиционера, и добави: "В тази страна обичат Русия и руснаците, тя е приятелска, но е против диктаторските методи на Путин..."

"Девети"  от Добри Божилов

Засега от Главна прокуратура коментар няма. Но чисто формално, правомощията за размяна са в ръцете на Националната разузнавателна служба, която се занимава с нашите агенти по света, и при нужда - организира подобни споразумения. Самата служба пък никога не прави никакви изявления, т.е. не може да бъде попитана. Тя обаче е на лично подчинение на Бойко Борисов. А преди време той предаде няколко души на Турция, изобщо без съдебна заповед.

Според ченгета в пенсия, не е изключено акцията у нас да е именно за да се намери "разменна монета", за да се измъкне руският опозиционер. Точно по подобна схема преди време бе изведен и осъденият в Русия Сергей Скрипал. Т.е. не е изключено, това да е акция на ЦРУ, което е предоставило информацията на Гешев.

"Ако Навални дойде у нас, това ще е голям стимул за Българската демокрация", коментира Цветан Цветанов - лидер на Републиканци за България. Подкрепиха го и от Демократична България, които очакват "огнения Алексей" с нетърпение...

Цветанов и Христо Иванов бяха основните, които протестираха у нас срещу ареста на Навални.


Г.Н.