Скандал в парламента, заради нова книга, хвалеща социализма... ГЕРБ искат Гешев и съд, БСП: "Това е свобода на словото"...

Скандал избухна в Парламента, след като депутататът от БСП Минчо Геройски опита да подари книга на шефката на депутатите Цвета Караянчева.

Става дума за новоизлезлия роман "Девети" от Добри Божилов. Книгата е за ранния социализъм, и в нея фигури като Тодор Живков и Вълко Червенков са положителни герои, а партизаните не са терористи, а борци за свобода, които накрая са победили "тиранията" на фашизма...

Книгата е уникална, защото подобна не е издавана дори през времето на социализма. Тогава повечето книги са за борбата до 9 септември, и на тази дата всичко приключва. "Девети" започва от тази дата, която се ползва от анти-комунистите, като пропаганден "старт" на всичко зло случило се в държавата.

В романа, за да бъде обективен, ги има лагерите, както и доста от откровените глупости на народната власт. Но ги има и позитивните следствия, които реално са 99% от онзи строй.

Авторът Божилов нееднократно е посочвал, че е лъжа и манипулация, социализмът да се представя само с извращенията, каквито има при всяка власт. А да се игнорират огромните постижения.

"2700 души са убити от Народния съд. Повечето са го заслужавали, защото са вършели престъпления през войната - срещу евреите, спекуланти на гърба на народа и пр. Но нека допуснем, е всички тези хора са невинни и са "жертви на комунизма". Сравнете ги със стотици хиляди спасени от въведеното безплатно здравеопазване. Кое тежи повече? Преди соца нямаше доктори по селата, хората умираха от настинки. Соцът вкара лекари навсякъде. Изобщо не говоря за образованието, индустрията, културата и спорта. Кажете ми - кое е основното от социализма - Народният съд, или или хиляди доктори в селата - за обикновените хора..." - така коментира онзи период авторът Божилов.

Книгата е полу-биографична. Част от героите са реално съществували - предци на автора, който се опира на техни разкази. Живков наистина е положителен герой, но в ранния социализъм той още не е на върха на държавата. Всъщност, книгата приключва с издигането му там. Показани са част от действията му преди това - като Трети секретар на Партията. Книгата има и зашеметяващ финал, който изправя косите на всички антикомунисти, за който е по-добре да прочетете, а не да ви го издадем тук...

Депутатът Геройски опита да връчи едно копие на Караянчева, но тя бе защитена  от няколко депутати, които казаха, че "борбата с комунизма трябва да е вечна, и тове е откровена провокация". Имаше заплахи, че ще бъде извикан Антон Тодоров - да се разправи с "червения пасквил", а също и предложения "Гешев" да се заеме с книгата, така както някога "Гешев е гонил комунистическите терористи".

От БСП отговориха, че всяка книга е принос към литературата и е израз на "свободата на словото", което "фашистите винаги са потъпквали".

Божилов е автор на 2 бестселъра - "Задругата" и "Заветът". Той е един от най-продаваните ни автори, а първите продажби на "Девети" вещаят същото. Ако книга, която отхвърля анти-комунистическата реторика, доминираща в последните 30 години, стане бестселър, това може да има сериозни социални последствия.

"Махалото тръгва в обратна посока. Тази книга бележи началото на края, на 30 години лъжи, догми и пропаганда срещу социализма", коментира Божилов.

Романът го има в основните книжарници, а също и в Интернет:

Хеликон

Сиела

Store.bg

Озон

Хермес

 

Г.Н.

(Тази новина отговаря на профила на изданието, посочен в главата му...)