76 години от Народния съд - едно от най-светлите събития в историята, за каквото днес само мечтаем...

"Девети"  от Добри Божилов

Днес се навършват 76 години от изпълнението на присъдите от Народния съд. Мнозина и сега мечтаят за такъв, а други - обратното - опитват се да героизират жертвите му, да ги изкарат някакви "мъченици" на новото "зло", което дошло и превзело държавата.
Всъщност, това е по-голямо престъпление, и по-голяма манипулация от самия Народен съд. Опитът ликвидираният преден елит, при смяна на режима, да се изкара "цветът на нацията", е откровена измама с историята. Докато репресиите са нещо нормално при всяка смяна на властта, то героизацията на откровени престъпници е брутална лъжа и манипулация, сходна с измислянето на "македонската нация".

Политическа саморазправа има и след Първата световна война. Законът за съдене на бивши министри и депутати. Саморазправа има и през 1923 г. - спрямо земеделците. А самата власт след 1923 г. практически НЕ Е ЗАКОННА. Всяка законна власт, произтичаща от избори, би била за земеделците, които имат 80% от електората. Но властта се прехвърля члез преврати и фалшифицирани избори, т.е. на 9 септември е свалено едно НЕЗАКОННО правителство (от друго такова - пак незаконно). Репресиите срещу земеделците продължават и при комунистите, защото ако направят свободни избори, те ще ги спечелят.
Но на 9 септември не са свалени някакви светци, а е свалена военната шайка - съюници на Райха, които е нормално да паднат, след като са загубили войната. Повечето от тези хора са били и откровени мошеници - спекуланти от войната, крадци от държавни поръчки и пр. Да се героизира това, е гавра с нормалните хора.
Все едно да героизираме Андрей Луканов или Огнян Дойнов. Ето това правят онези, които говорят за "цвета на нацията"... Всъщност, днес много хора биха се радвали да се повтори Народният съд спрямо настоящия крадлив и нагъл елит...

 

Добри Божилов, писател

"Девети", "Задругата", "Заветът"

01.02.2021