Комунизмът е обявен за престъпен със закон!... Не може да излизат книги, които го хвалят...

У нас текат буквално батални сцени около новата книга "Девети" предстояща да се появи на 25.01. Има подадени няколко жалби в Министерството на културата, заведено е и дело срещу автора. Причина - представянето на социализма в позитивна светлина, което противоречи на атлантическата ориентация на страната.
"Комунизмът е обявен за престъпен със закон. Съответно - забранени са и книги, които го очертават в друго, освен в крайно негативна и заклеймяваща светлина", обясни адвокатът на жалбоподателите.
Книгата отбеляза абсолютен рекорд по ранни записвания и Интернет поръчки.
Тя се отнася до ранния социализъм, а в нея Тодор Живков е един от героите, и той е положителен. Живков обаче още не е генсек, а е по пътеката натам - като висш кадър на Партията.
В книгата е представен животът на различни социални групи - от обикновени хора, до партизани и ятаци. Тя очертава как животът на по-голямата част от народа значително се е подобрил.
"Фактически, за 99% от народа, соцът е донесъл подобрение", казва авторът. "Което прави абсурдна идеята, той да се представя само чрез репресиите, които са засегнали не повече от 1% от населението, свързани с предния режим", добавя той.
Въпреки, че романът е позитивен за онзи период, не са спестени и някои от откровените глупости на системата - кариеризмът, службогонството и пр. Хората обаче могат да направят сравнение със сега, и да установят, че този порок на соца не сме го премахнали, докато разрушихме всичко позитивно от него.
Книгата е пълна с изненади, а най-голямата ще видите накрая - ще ви се изправят косите...
Ранните заявки текат в сайта на издателството и на водещите книжарници:

Лексикон

Store.bg

Ozone.bg

Сиела

Г.Н.
(Тази новина отговаря на профила на изданието, описан в главата му...)