Партията ми са българите по площадите - тези, от които властта се крие...

България трябва да отстоява своята история, език и идентичност, защото никой друг няма как да го направи вместо нея.
Това коментира президентът Радев по БНТ темата България – Северна Македония.
„Работейки откровено, ние ще намерим правилното решение. Договорите за добросъседство не ни водят към това. Северна Македония трябва сама да реши дали да продължава с идеологемите на омразата от миналото.

За мен е важно, че успях да убедя българското правителство, че не може да има безусловна подкрепа. Постигнахме съгласие, че трябва да има национална рамка и опозиция, която да отстоява нашите интереси. ВМРО има по-друго виждане. Това е важна стъпка, която направи България. Интересува ме какво прави държавното ръковоство на Северна Македония по отношение на държавната политика за музеи паметници, рубрики, сайтове, изследвания.
България е отговорен член на ЕС и не можем да си позволим да внесем още един проблем в този съюз. Има достатъчно факти, доказващи истината. Смущаващо е мълчанието на българското правителство. Има подводни камъни.
Относно моята администрация, причината да се разделя с г-н Методиев не е празненството на социалистите. Има много хора във властта, които искат да разбият единството на левицата.
Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми, за да се опълча на статуквото, корупцията и беззаконието. Не са ме оставили сам в битките. Пожелах на Нинова бързо оздравяване, когато беше в болница. Освобождаването на г-н Методиев е резултат от общата ни оценка за неговата работа. Промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди от ляво.

Моята партия е партията на почтените българи – демократи и родолюбци. Срещам ги по площадите в цялата страна. Обединява ги убеждението, че трябва да си върнем закона и справедливостта. Зависи от обстоятелствата дали ще се стигне до партия официално. Има ясни задължения. Отдавна съм заявил. Подкрепям всяка партия, която поставя българския народ на първо място. Зависи от факторите. Те са много. Аз трудно се ядосвам. Потискам гнева и чевствата и това е полезно.
Стиснатият юмрук е знак на обединение срещу мафиотизираната държава. Някои хора призовават за обединение, за да се забравят шкафчетата. С обединени усилия можем да сменим порочния модел на управление.
Управлението на Борисов захрани още по-мощно задкулисие, което овладява институции и изсмуква огромни публични ресурси и укрепва своята задкулисна власт. Трябва да се обединим като общество и да притиснем всеки, които ще управлява да работи за реална промяна, управление и синтез на знание и правата на гражданите с пълноценни реформи.
За утвърждаването на държавността, за пресичане на кражбите, за изграждане механизми на отчетност, инвестиции в човешки капитал в национален приоритет, интелигентен растеж за опазване на българската природа. Да въздействаме върху всеки да вземе ясна позиция да посочи ефективно механизми в своите политически програми.

Ще ни коства време да нормализираме работата на иституциите, демократични механизми, да отворим пътя към жадувания просперитет и достойно място в Европа. Въпреки обезверяването обществото ни има силата, амбицията и таланта да се справи с тази дълбока криза за Европейска България. Обединение около принципи, а не в името на корупционния комфорт. Всички управленски инструмети са в ръцете на правителството.
Невъзможно е да се изгради доверие и има липса на информация. Няма становище и предложения. В борбата с пандемията най-важно е доверието. Второ – информацията, за да управляваш такава пандемия трябва да имаш навременна информация. Консултативният съвет не е място за приятни приказки, а за доклади и разчети. Няма информация какво става, вие дори показвате два свята – на обещанията и заклинанията, че има всичко, а после вашите репортери показват другата картина.“, отговори на въпросите на водещия гостът в студиото.

Източник: Petel.bg