Правителството не може да увеличи заплатите на лекарите и медицинските сестри, има само за полицаите...


Правителството не може да увеличи парите на доктори и медсестри, стана ясно в деня, в който се оповестено 15% увеличение за полицаите.
Липсата на лекари и медицински сестри е много стар проблем и с години нищо не е направено, за да бъдат задържани в България и да не отиват да работят в чужбина. Това призна пред Нова телевизия финансовият министър Кирил Ананиев.
Той добави, че като здравен министър бил направил първата крачка към решаването на този дефицит, като е поискал увеличаването на броя на студентите по медицина и среден медицински персонал.
„Надяваме се, че след години това ще даде резултат“, коментира Ананиев. На въпрос може ли в България да се увеличи заплатите на лекарите и на медицинските сестри в пъти, както стана в Унгария, министърът заяви, че това не може да стане с решение на правителството. Механизмът за увеличаване на заплатите е единствено чрез отделните здравни заведения.


Той каза също, че за пръв път в новия бюджет средствата за здравеопазване надхвърлят 6 млрд. лева. Те се увеличават със 780 млн. лева и така стават 6,5 млрд. лева.
Средствата за справяне с пандемията са 3 млрд. лева, каза още Ананиев.
Той призна, че е бил против подпомагането на семействата с деца с еднакви суми за всички. Финансовият министър допълни, че това допълнително подпомагане ще е само за една година.
Ананиев беше категоричен, че дори да се промени управлението и след изборите да дойде друго правителство, бюджетът, който се предлага за следващата година, ще може да бъде изпълнен и да осигури нормалното функциониране на държавата. „Затова премиерът каза, че бюджетът не е предизборен, а следизборен“, коментира Кирил Ананиев.