Вождът на апачите: Време е индианец да стане Президент... Белите доведоха държавата до хаос...

 

 Може би единственият законен ръководител в САЩ - вождът на племето "апачи", който се казва "Великият лък", обяви че е време властта да бъде върната на коренното население, което е доказало, че може да поддържа държавност с хилядолетия.

"Белите доведоха тази страна до хаос. Ние хиляди години управляваме тук, и всичко беше наред, не е имало такава бъркотия. А сега гледате какво се случва - двама президенти, и милиони хора по улиците, готови да се сбият. И всички са тежко въоръжени. Това е краят на Съединените щати..." - каза резидиращият в щата Омаха вожд.

По принцип, вождът на най-голямото племе, се счита за нещо като морален върховен вожд на всички индианци, макар останалите да си имат свои водачи. От тази гледна точка, "Великият лък" е може би единственият истински законен ръководител на САЩ, доколкото всички американски президенти са по същество завоеватели и натрапници. Единственото морално право да управляват тези земи, имат индианците.

"Преди много години великият вожд Сиатъл предупреди, че белите се интересуват само от злато, и общество по този начин не може да съществува. Той каза, че ще отровят реките, ще избият стадата, и трудно ще дишаме. И предрече, че това стане ли, идва краят на белия човек. Тогава белите ще се хванат едни други да се бият и убиват, и ще са по-жестоки помежду си, отколкоко към червенокожите. Е, сега виждаме точно това" - допълни Лъкът, припомняйки старо знамение.

Според много анализатори, САЩ са пред гражданска война, защото тръмписти и противници на Тръмп са точно 50:50% и всички са въоръжени. И никой не приема гледната точка на другия. Проблемът обаче не е само до личността на Тръмп, а до фундаментални различия във възгледите, свързани с моралните устои на обществото - аборти, гей-бракове, права на бежанци и емигранти, националната икономика и пр. Криза отдавна зрее, възможно е на тези, или на следващи избори, тя просто да изригне неудържимо.

Г.Н.