Първа стратегическа победа за Тръмп - негови съдии ще гледат делата във Върховния съд...


 Доналд Тръмп постигна първа, и не толкова видима, но важна стратегическа победа, на фона на медийна пропаганда, която всеки ден коронясва Байдън, разпределя постове и пр.

Съдии във Върховния съд, с републикански уклон, назначени от самия Тръмп и Джордж Буш-Младши, получиха разпределения за най-важните щати, при евентуални дела, свързани с президентските избори.

Това е много важно решение, влизащо в сила от 20 ноември, защото Върховният съд е абсолютно последна инстанция при всякакви спорове, и той ще има последната дума в изборите.

Назначенията са както следва:

Уисконсин - Ейми Кони Барет;
Мичиган - Брет Кавано;
Джорджия - Кларънс Томас;
Пенсилвания - Самюъл Алито.

Първите двама съдии са назначени от Тръмп, а другите - от Буш-Младши. Става дума за разпределението на "райони" между 9-те Върховни съдии. Това означава, че въпросните магистрати ще са "докладчици" по всички дела от съответните щати, вкл. изборните.

Назначението има символно значение, защото показва "накъде духа вятърът" във ВС. След като републиканци се уреждат за най-важните в момента щати, очевидно мнозинството в съда е на страната на Тръмп.

Самите съдии-докладчици нямат абсолютна власт, всеки от тях е 1 от 9, а решенията се вземат от съда. Но докладчиците се занимават с организационната дейност, и от тях зависи много какви доказателства ще се допускат, какво ще се игнорира и пр. Т.е. ако хипотетично екипът на Тръмп има доказателства, те няма да бъдат игнорирани, а ще се окажат пред съда. На по-ниско ниво, където дела се гледат от съдии-демократи, се наблюдава изобщо отказ да се гледат дела, без изобщо да се стигне до доказателствата.

Преди дни адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани обяви, че има клетвени декларации от стотици участници в изборния процес, за това че са ги притискали и принуждавали да вървят "на ръба" на закона. Това са доказателства, които местните власти игнорират, но по американския закон, се зачитат. Т.е. въпросните хора следва да бъдат разпитани като свидетели. Става дума за дребни нарушения, които обаче могат да повлияят на резултата - например да се зачитат бюлетини без подписи, дошли след крайния срок, да се поправят сгрешени бюлетини и пр. Също Джулиани посочи двоен стандарт в Пенсилвания - позволени са "поправки" на бюлетини само в райони където доминират демократите, а няма същото в републикански общини. Т.е. налице е нарушение на основен конституционен принцип за равнопоставеност.

Всичко това обаче е много относително - то опира до преценката на съдията какво да допусне и какво не. Именно тук ценни ще бъдат тези "докладчици" - могат да не игнорират важни данни и доказателства.

Фактът, че Демократите губят най-важнитите щати, и там ще ги разглеждат републиканци, е сериозна победа за Тръмп, за която медиите мълчат.

В момента десетки дела са "висящи", и всяко едно от тях може да стигне до Върховния съд. С оглед на малките разлики е възможно не толкова съдът да присъди победа на Тръмп, колкото да анулира невалидните гласове, с което да направи изборът непълен и фактически въпросният щат да остане без електори. Тогава и двамата кандидати ще загубят мнозинството си в Електоралната колегия, и президент няма да може да бъде избран. Въпросът ще се прехвърли в Конгреса на САЩ.

Там Демократите имат леко мнозинство, но се гласува по щати, при които Републиканците имат мнозинство от 1 щат. Може да се получи доста сложна ситуация, с дълги седмици без Президент. И със сигурност - без лека пътека за Байдън, който вече раздава постове. Вицепрезидентът обаче със сигурност ще стане вицето на Тръмп, защото в Сената, който го избира, Републиканците имат твърдо мнозинство.

Г.Н.