Мангъров: Настръхвам от разграничаването под и над 65 години - вирусът не е проблем, целта е поробване на хората

Една от причините за неспазване на мерките е, че много от тях са алогични и хората не са глупави и виждат това. Нещата трябва да бъдат прости и ясни. Хората със симптоми да стоят вкъщи, другите да работят. Това е демонстриране на загриженост, както при маските – това е форма на контрол.

Това каза по 7/8 ТВ д-р Атанас Мангъров, шеф на клиниката за лечение на ковид в Инфекциозна болница.
Разликата между вирусна и бактериална пневмония е като между компот и компютър, едното се повлиява от антибиотици, другото не“, коментира ситуацията с Ковид медикът.
Инерцията си стои, но това, което се каза през последните дни и седмици е, че това е една вирусна инфекция и даването на антибиотици от самото начало е излишно и вредно. Наблюдава се леко намаляване на тази тенденция. В болницата няма нещо, които да се направи и заболяването да се стопира.

Преди няколко дни един шуменски лекар каза, че му е минало от преливане на плазма, но пропусна да каже, че му е минало на 14-тия ден. Трябва да се ограничат вредите. Азитромицинът е медикамент, при който курсовата доза е грам и половина. По изключение се пият пет. Има хора, които го пият по десет.
Можеш да си увредиш черния дроб и да се продрискаш. На тази позиция  има по-голяма вероятност да бъда чут. Преди ми се караха, че ходя в клиниката, защото едва ли не е нелегално. Макар и бавно, някои неща ще се променят.
Не е въпросът в писар тестовете. Карантинните мерки са в голяма степен безсмислени. Ако имаш симптоми, човекът е бил заразен три-четири дни преди да се проявят симптомите. Тестът излиза след още един ден. Преди да поставиш под карантина този човек, той се е движил след близките си хора. Около една седмица е бил заразен преди теста.  Цялата работа губи смисъл.
Настръхвам от разграничаването под и над 65 години. Това са несериозни неща. Скоро и аз ги навършвам.   Много мерки са нелогични. Хората не са глупави и затова не се спазват. Една от нашите санитарки е на 9-месечна пробация заради нарушаване на карантината.

7/8, Фрог нюз